OndersteBoven van Stinzenplanten

Van 9 februari tot 12 mei 2019 is de Stinzenflora Monitor voor het vijfde jaar in de lucht. Hier is te vinden welke stinzenplanten waar en wanneer te zien zijn. De Kalender in de Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Friesland en elders in Nederland. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen.

Dit jaar is het motto ‘OndersteBoven van Stinzenplanten’. Om de kleurige voorjaarsbloeiers te laten bloeien moet de grond waarin de bollen en knollen genesteld zijn, gekoesterd worden. De bodem is de basis. Tegenwoordig is Bokashi, gefermenteerd groenafval, het toverwoord. Zo zijn er op Philippusfenne en Martenastate experimenten hiermee gaande en ook Stinze Stiens gaat ermee aan de slag. Verder zoekt men in Stiens naar de balans tussen verschraling van de bodem met koolzaadstro en verrijking met compost waar dat nodig is. Ook de bagger uit de vijvers op verschillende landgoederen is mooi materiaal om het bodemleven te stimuleren. De Schierstins in de wouden met andere grond vraagt om weer een andere behandeling evenals Hackfort op Gelderse bodem. Ieder terrein is anders en dat maakt het ieder jaar weer spannend. Tijdens excursies en Open Tuindagen vertellen de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor er graag over.

En dan de bollen zelf: hoe zien ze eruit, hoe moet ik ze planten? Bijzonder is dat in een ver verleden, in oude kruiden- en plantenboeken de bol en de wortel altijd weergegeven werden in prachtige verfijnde tekeningen. In de Stinzenflora-Monitor worden deze met regelmaat getoond samen met prachtige foto’s van de stinzenplanten van nu. Zo komt het OndersteBoven van de stinzenplanten tot leven en hopen we dat alle bezoekers ondersteboven raken van al dit fraais wat het voorjaar te bieden heeft.

Dodonaeus, Cruijdeboeck, Antwerpen,1563 Holwortel

De Stinzenflora-monitor heeft correspondenten op 8 locaties in Friesland en ook een daarbuiten. In Gelderland is in de beschutte omgeving van het landgoed bij het kasteel Hackfort een waar stinzenfloraparadijs. Daar kunt u zien hoe op een dergelijk oud terrein de stinzenflora hersteld wordt. Deze locatie is ook opgenomen op de stinzenflora-routekaart op de website.

Bekijk hier de Stinzenflora Monitor