Nobilities in Europe in the Twentieth Century

Reconversion Strategies, Memory Culture and Elite Formation

Nobilities in EuropeOnderzoekers uit verschillende onderzoeksgebieden hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze bundel over de 20ste-eeuwse Europese adel. Die eeuw trok met name in Oost-Europese gebieden door de opkomst van totalitaire regimes een zware wissel op de adel terwijl maatschappelijke en sociale ontwikkelingen in West-Europa minder het accent ging liggen op geboorte en afkomst dan wel op studie-achtergrond en capaciteiten, inkomen en maatschappelijk engagement en positie. De bundel bevat talloze interessante artikelen zoals bijvoorbeeld de betekenis van de val van de Berlijnse muur voor Duitse adel, hoe ging de adel in Europa om met het verlies aan politieke invloed en economische privileges en de opleving van de Nederlandse adel aan het begin van de 20ste eeuw (Nikolaj Bijleveld). Yme Kuiper leverde aan dit boek een bijdrage over aanpassing van Nederlandse adel aan de veranderende tijdsomstandigheden in de 20ste eeuw. Maar de bundel bevat veel meer hoofdstukken over de Europese adelgeschiedenis van de 20ste eeuw. Het legt hierbij het accent vooral op landen zoals Zweden, Nederland en België, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Frankrijk en Italië, al raken onderwerpen ook de Engelse en Russische adellijke leefdomeinen. Opvallend is dat talrijke edellieden in staat zijn geweest om zich aan de veranderende tijdsomstandigheden aan te passen waardoor zij prominent bleven en hebben bijgedragen aan de cultuur en vormen van immateriële waarde.

Aan dit boek werkten de volgende academici mee: Maria Malatesta, Alice Bravard, Anna-Maria Aström, Longina Jakubowska, Silke Marburg, Göran Norrby, Philip Korom, Victor Karady, Michael Seelig, Paul Janssens, Nicolaj Bijleveld, Jaap Dronkers en Yme Kuiper. (RD)

Nobilities in Europe in the Twentieth Century telt 358 pagina’s heeft zwart/wit foto’s en is een gebonden uitgave, die verschenen is bij Uitgeverij Peeters (Leuven, Bristol en Parijs).
ISBN 978 90 429 3227 2. Prijs: 67,-

Scroll naar boven