No man’s land

Henk van Rensbergen. No man’s land, Tielt 2017

Dit fascinerende boek van de fotograaf Henk van Rensbergen bevat een inleiding van de beroemde zoöloog Desmond Morris en sluit af met een nawoord van schrijver Peter Verhelst. Het boek draait om de gedachte hoe de wereld er uit zou zien als de mens is verdwenen en dieren de overlevenden zijn in een wereld die door de mens is aangeraakt. Dit gegeven plaatst dieren in restanten van datgene wat wij de beschaving noemen. Het levert surrealistische of post-apocalyptische foto’s op. Dieren worden geplaatst of scharrelen in ruimtes waar de mens woonde of werkte; een varaan in met elkaar verbonden ruimtes (enfilade) van een landhuis, een kraanvogel staande bij iets dat op een huisaltaar lijkt, een haan op een schouw in een ruimte met beschilderd behang van een kasteel en zo voort.

Al meer dan 25 jaar legt de Brusselse fotograaf én Boeing 747-piloot Henk van Rensbergen de werkelijkheid van verlaten plekken vast in prachtige beelden. Als kind in Oostende was hij al gefascineerd door het verlatene dat leegstand oproept. Een leegstaand huis, een vervallen fabriekshal of een verlaten school raken hem en verleiden hem tot bijzondere fotografische series en boeken. Het levert beelden op die de werkelijkheid naakt toont waarbij mooi of lelijk geen onderwerp meer is. Zijn Abandoned Places-fotoboeken oogstten na verschijnen een groot internationaal succes. Met No Man’s Land zet Van Rensbergen wederom een interessante stap in zijn artistieke ontwikkeling.

Deze fotograaf is een pionier van de stedelijke verkenning waarin hij onderzoekt wat de mens heeft gebruikt en hierna achterlaat. Bij zijn fotografische werk hanteert hij twee gedragsregels, namelijk dat het binnendringen in een gebouw zonder schade of overlast gebeurt en dat binnen niets mag worden verplaatst of meegenomen. Eerder publiceerde hij een boek met als titel From Palazzo to Castello in Italy in een overeenkomende sfeer. Beelden van een door een bedrijf verlaten palazzo in Italië zijn indrukwekkende beelden van monumentale verlatenheid. Wilt u meer werk zien van Henk van Rensbergen: zie www.henkvanrensbergen.com RD

No man’s land verscheen bij Uitgeverij Lannoo. Het is een gebonden uitgave en telt 194 pagina’s. Naast overwegend fraaie kleurenfoto’s zijn een inleiding en een epiloog opgenomen.

ISBN 978 94 0144 6105 Prijs: € 45,- (Nederlandse, Engelse en Duitse editie)

 

 

Scroll naar boven