Nijenrode, inspiratiebron voor kunst

 

Bert Boer, Juliëtte Jonker-Duynstee, Pol Schevernels. Nijenrode, inspiratiebron voor kunst – Geschiedenis van vijf eeuwen en meer, Breukelen 2018

Op 6 september j.l. werd in de Ridderzaal van Nijenrode het eerste exemplaar van het boek Nijenrode – inspiratiebron voor kunst, vijf eeuwen en meer, uitgereikt aan Yvonne van Mastrigt, burgemeester van Stichtse Vecht. Het boek geeft een beeld van de ontwikkelingen in de kunst waarop Nijenrode is afgebeeld, en tegelijkertijd van de geschiedenis van dit iconische kasteel aan de Vecht bij Breukelen.

De geschiedenis van het kasteel wordt ingedeeld naar de perioden van eigenaren. Hierbij heeft Bert Boer (oud-directeur Muiderslot, nu directeur Maritiem Museum) het hoofdstuk van de vroege geschiedenis (1200-1672) en de verbintenis met de landadel voor zijn rekening genomen. Kunsthistoricus Juliette Jonker-Duynstee bespreekt de periode van de Koopmansadel (1673-1854) en beschrijft tevens de diverse kunstwerken uit de Gouden Eeuw waar het kasteel op voorkomt en alle schilderijen die op Nijenrode hangen. Jan van der Heyden, Salomon Ruysdael, Dirk Maes en Melchior de Hondecoeter zijn enkele van de schilders die het karakteristieke kasteel aan de Vecht als onderwerp kozen. Pol Schevernels, (bestuurslid Art Fund Nyenrode), beschrijft levendig de opeenvolgende periodes van de Burgerlijke ondernemers (1854-1946) en de Business Universiteit Nyenrode (1946-heden) die hier actief waren/zijn. Deze heldere indeling, gelardeerd met talloze grote afbeeldingen, geeft een mooi en vernieuwend beeld op ‘Nijenrode in de kunst’.

In andere hoofdstukken komt het 100-jarig bestaan van de Donjon aan de orde, de grote collectie buitenkunst in het park en de 11 tentoonstellingen van het AFN uit collecties van de founding fathers van Nijenrode, waaronder de huidige tentoonstelling uit de KPN collectie.

Het boek is een aanvulling op en begeleiding bij de tentoonstelling ‘Nijenrode op ooghoogte’ in het Vechtstreekmuseum te Maarssen. Eind september opent nog een aanvullende tentoonstelling ‘Van Nijenroy tot  Nyenrode’ in het streekarchief Vecht en Venen in Breukelen, en wordt een webexpositie over Nijenrode in de kunst gelanceerd. (JJ-D)

Nijenrode, inspiratiebron voor kunst – vijf eeuwen is een uitgave van Art Fund Nijenrode en naast lokale boekhandels ook bij het Vechtstreekmuseum te Maarsen te krijgen. Koopt men het boek daar dan kunt u zich aanmelden voor een rondleiding door de ‘verborgen’ kasteelcollectie, (normaal niet toegankelijk). Voor meer informatie www.vechtstreekmuseum.nl Het boek telt 144 pagina’s en heeft talrijke (kleuren)afbeeldingen.

ISBN; 978 90 8980 109 8. Prijs; € 29,50

Scroll naar boven