Nieuwe natuur impulsen op Landgoed Eyckenstein

Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk krijgt op boerderij de Tolboom aan de Eikensteeg een nieuwe pachter, Jacob Beeker. Hij is een biologische boer die het vee weer de ruimte geeft om van de buitenlucht te genieten. Ook een landgoedwinkel hoort bij dit concept. De komst van Jacob Beeker en zijn gezin is aanleiding voor een verdere kwaliteitsimpuls op het landgoed. Eerder is de oude moestuin omgevormd naar een biologische tuinderij en kruidentuin en onlangs is het oudste Dassenbosje van de provincie Utrecht onder beheer gekomen van Eyckenstein, waarmee het behoud voor de toekomst veilig gesteld is.

De eigenaren van Eyckenstein, de familie Van Boetzelaer, kiezen in de ontwikkeling en het beheer van het natuur- en cultureel erfgoed,  zoveel mogelijk voor duurzame oplossingen.

Boetzelaersveld-750

Nieuwe ambities

Het overgrote deel van het natuurgebied van landgoed Eyckenstein is openbaar toegankelijk. Het ligt gedeeltelijk ingeklemd tussen Hollandsche Rading en Lage Vuursche. Eyckenstein wil de belasting van het natuurgebied door intensief landbouwverkeer zo veel mogelijk beperken. Grote machines veroorzaken onrust in het gebied en kruisen fiets- en wandelpaden, waardoor bezoekers van het landgoed hinder ondervinden.

De smalle strook tussen Lage Vuursche en Hollandsche Rading vormt  de natuurverbinding tussen Utrechtse Heuvelrug en Goois Natuurreservaat. Hierin ligt ook nog 12 ha landbouwgrond. Om een robuustere verbinding te realiseren voor fauna zou deze landbouwgrond omgevormd moeten worden naar natuur. Landgoed Eyckenstein getroost zich veel inspanningen en kosten zodat bezoekers ongestoord kunnen genieten en tot rust komen en dat ook de natuur zelf zich voldoende kan ontwikkelen. Hierbij is het van belang dat Eyckenstein toekomstbestendig is. Onlangs heeft de provincie ingestemd om deels bij te dragen aan de plannen. Om het gehele natuurbeheerplan ook financieel uitvoerbaar en sluitend te krijgen, wordt met gemeente De Bilt overlegd over de realisatie van boomhutten op het landgoed.

Boomhutten

Boomhutten aan de Eikensteeg moeten gaan zorgen voor een rijke ervaring voor mensen die de natuur heel intensief willen beleven. De boomhutten met douche, maar zonder keuken zijn geschikt voor 2 tot 4 personen en bieden midden in het bos een ultieme natuurbeleving. Voor de bezoekers van het landgoed een nieuwe mogelijkheid om de schoonheid van de Maartensdijkse bossen te ervaren. De boomhutten staan gepland in een stukje Douglasbos waardoor de natuurbelasting minimaal is. Met uitvoer van het gehele plan kan een grote kwaliteitsslag gemaakt worden.

Meer informatie over landgoed Eyckenstein op www.eyckenstein.nl.

Bron: persbericht Landgoed Eyckenstein