Agenda – Netwerkdag archeologie en kastelen

Erfgoedhuis Zuid-Holland organiseert op zaterdag 24 september 2016 in Gouda een netwerkdag over archeologie en kastelen. Tijdens de bijeenkomst wordt inzicht gegeven in de stand van zaken rond historisch en archeologisch onderzoek op dit gebied, met veel praktische tips en handvatten. Met inspirerende praktijkvoorbeelden en een boeiende excursie langs sporen van kastelen in Gouda zeer de moeite waard voor professionals en geïnteresseerden in archeologie.

Spreeuwenstein
Motte Spreeuwenstein in Ouddorp

Voor wie
Vrijwilligers en professionals in de archeologie, historische verenigingen, musea, andere erfgoedorganisaties en andere geïnteresseerden.

Locatie
De dag vindt plaats in Sociëteit Concordia, in de historische binnenstad van Gouda.

Programma (12.00 – 17.30 uur)
Inlooplunch vanaf 12.00 uur. Het inhoudelijke programma start om 12.45 uur met een welkomstwoord van Judith Tegelaers, directeur van Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Sprekers

  • Annemarieke Willemsen, conservator middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden.
  • Fred Vogelzang, verbonden aan het NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats, geeft een overzicht van historische bronnen
  • Paul van Kempen, auteur van Verborgen kastelen in zicht (2005), geeft een inkijkje in de archeologische bronnen voor iedereen die onderzoek wil doen naar kastelen.
  • Tim de Ridder, stadsarcheoloog van Vlaardingen (over het onderzoek naar de burcht van Dirk III en de planning voor het herdenkingsjaar 2018),
  • Bert Tuk en Pieter Prins (over kasteelberg Spreeuwenstein in Ouddorp)
  • Henkjan Sprokholt over de kastelen in Gouda.

Het programma eindigt met een wandeling langs sporen van de Goudse kastelen, gevolgd door een borrel.

 

Let op: aanmelden verplicht

Deelname kost 15 euro per persoon, inclusief lunch en borrel. Je kunt je tot en met 15 september aanmelden via het inschrijfformulier op onze website. Op de site vind je ook meer informatie over het programma en de locatie.

 

Vragen?

Heb je vragen over de aanmelding? Neem contact op met Christien Manus, manus@erfgoedhuis-zh.nl.

Voor vragen over het programma kun je contact opnemen met Janneke van Haver-Plas, plas@erfgoedhuis-zh.nl.