National Trust. Hollandse meesters uit Britse landhuizen

Quentin Buvelot, National Trust. Hollandse meesters uit Britse landhuizen, Zwolle 2018.

Bij gelegenheid van een kleine maar zeer charmante expositie in het Mauritshuis te Den Haag verscheen bij Waanders & De Kunst een publicatie waarin de tweeëntwintig op deze expositie getoonde werken, alle nader worden geïntroduceerd met de veelal adellijke Engelse huizen waaruit ze afkomstig zijn. Alle werken behoren tot het bezit van de National Trust en de meeste werden niet vaak of nooit eerder uitgeleend buiten het Verenigd Koninkrijk. De expositie biedt dan ook een uitgelezen kans om deze meesterwerken, die hier zelden tot nooit te zien zijn, nu in Den Haag te gaan bekijken. Dit kan nog tot 6 januari 2019.

In het boek krijgt ieder geëxposeerd schilderij een vlotte kunsthistorische introductie en wordt ook steevast iets vertelt over het huis waaruit het werk afkomstig is. De teksten werden geschreven door Quentin Buvelot, hoofdconservator van het Mauritshuis en mede-samensteller van deze fraaie expositie.  Sommige doeken werden aangeschaft tijdens een grand tour, andere zijn besteld in het atelier van de kunstenaar of werden op veilingen gekocht. Meestal hangen de kunstwerken al eeuwen op hun plek in de schitterende Engelse huizen, die zo voorbeeldig door de National Trust en tienduizenden vrijwilligers worden onderhouden. Overigens reist de expositie na 6 januari nog door naar Petworth House in het gelijknamige plaatsje Petworth in West Sussex.

Onder de werken bevinden zich schilderijen van onder anderen Rembrandt van Rijn, Frans Post, Jan Lievens, Abraham Bloemaert, Pieter de Hooch, Samuel van Hoogstraten en Albert Cuyp. De werken van de twee laatstgenoemde schilders behoren tot de absolute topstukken op deze expositie. Nooit eerder zag ik een mooiere Albert Cuyp dan hier in Den Haag. Het is een magistraal gezicht op Dordrecht in warm avondlicht dat afkomstig is uit Ascott House in Buckinghamshire. Dit bijna twee meter brede doek maakt een onuitwisbare indruk en gelukkig is dit werk weer een geheel want aan het einde van de 18de eeuw werd het in tweeën gedeeld en geveild. In 1842 werden de doeken weer aaneen gesmeed. Ook het schilderij van Samuel van Hoogstraten maakt indruk vanwege het bedrieglijke maar meesterlijke gezichtsbedrog van dit doorkijkje in een Hollands woonhuis dat normaal op Dyrham Park te zien is. Daar is dit schilderij, dat een omvang heeft van 264 x 137 cm., zelfs in een echte deuropening bevestigd, waardoor de beschouwer daar helemaal bij de neus genomen wordt. RD

National Trust. Hollandse meesters uit Britse landhuizen is een paperbackuitgave van Uitgeverij Waanders & de Kunst te Zwolle. Alle getoonde werken zijn in dit boek afgebeeld en ook de huizen waaruit zij afkomstig zijn. Het boek telt 88 pag.

 

ISBN 978 9462 622 005. Prijs; € 14,95

Scroll naar boven