Agenda – Nationaal Monumenten Congres 2015

NMC logo 2015Op donderdag 12 november 2015 vindt in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum het vierde Nationaal Monumentencongres plaats. Het congres is voor iedereen die betrokken is bij bestemming, beheer en exploitatie van monumenten. Dit jaar is het thema ‘Koers 2020’. Samen kijken wij vooruit, naar de toekomst van de monumentenzorg in Nederland.

 

‘Veranderende samenleving’
De samenleving verandert – als altijd. Zo heeft de recente digitalisering gezorgd voor een enorme informatie-uitwisseling. Ook binnen de erfgoedsector. Andere actuele maatschappelijke ontwikkelingen zijn vooralsnog minder grijpbaar. Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van de kanteling van de economie – van producten naar diensten? Van minder ‘hebben’ naar meer ‘delen’. Welke kansen biedt verduurzaming? Welke gevolgen hebben de demografische veranderingen?

‘Koers 2020’
Deze veranderingen dwingen ons om open en eerlijk te kijken naar onszelf en onze manier van werken. Moeten we onze organisatie en processen reorganiseren? Benutten wij onze meerwaarde voldoende? Kunnen we nóg beter samenwerken en gebruik maken van elkaars expertises? En hoe kunnen we aanpassen en innoveren zonder kwaliteit en vakmanschap te verliezen?

Tijdens het Nationaal Monumentencongres proberen we samen deze vragen te beantwoorden en een (nieuwe) koers uit te stippelen. Met een dynamisch programma waarin voorbeelden uit de praktijk gecombineerd worden met lezingen van dwarskijkers. Partijen uit de volle breedte van het monumentenveld organiseren daarnaast een rijk palet aan deelsessies. Ook wordt wederom de Prijs Jong Monumententalent uitgereikt. Kaarten met vroegboekkorting zijn vanaf 23 juni te koop via www.nationaalmonumentencongres.nl. Save the date!

Het Nationaal Monumentencongres wordt georganiseerd door de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM), Het Nationaal Restauratiefonds en De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, de gemeente Hilversum en de Triodos Bank.