Museum Oud Amelisweerd wint de EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards 2016

De EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards 2016 in de categorie Conservation wordt uitgereikt aan Museum Oud Amelisweerd. Dat heeft de organisatie van Europa Nostra op 17 april 2016 bekendgemaakt. De jury is lovend over de manier waarop het landhuis is gerestaureerd en herbestemd.

Oud Amelisweerd, Bunnik
Oud Amelisweerd, Bunnik

Oud Amelisweerd is een landhuis gelegen aan de rand van de stad Utrecht. Nadat particuliere bewoning eindigde in 1989, stond het vervallen gebouw leeg. Vanaf 2011 werkten de stichting Museum Oud Amelisweerd en de gemeente Utrecht nauw samen aan de restauratie van het landhuis, het koetshuis en de zeer zeldzame Chinese behangsels in de salons. Hierbij hebben restauratiearchitect Krijn van den Ende (BBOR) en museumontwerpers Ronald Buïel & Jorrit Noyens (Soda) telkens het monument als startpunt van handelen genomen. Sinds de opening in 2014 toont het museum drie collecties in samenhang: de breedste en grootste collectie werken van Armando, top-100 Rijksmonument Oud Amelisweerd en unieke Chinese en andere historische behangsels.

De jury prijst de uitmuntende conserverings- en museologische aspecten in het project. ‘De educatieve kwaliteit van het museum is discreet maar zelfbewust, de kwaliteit van het tentoonstellingsmeubilair is uitnemend‘. ‘De moderne aanvullingen zijn goed in de historische context ingepast. Het monument zelf is van groot belang en de authenticiteit van het 18de-eeuwse landhuis is intact gebleven, dankzij de aandacht die de restaurateurs hebben besteed aan alle details.’ benadrukt de jury.

Prijsuitreiking

In totaal waren 187 projecten op het gebied van cultureel erfgoed uit 36 Europese landen voor de prijs ingezonden. Op 24 mei worden in Madrid de Europa Nostra Awards 2016 uitgereikt aan 28 laureaten. Zeven projecten worden beloond met een Grand Prix en ook de publieksprijs wordt dan bekendgemaakt.  Stemmen op de publieksprijs voor Museum Oud Amelisweerd kan op http://vote.europanostra.org/

www.utrecht.nl/landgoederen en www.moa.nl.