Muiderslot koopt schilderij Gerrit Berckheyde

Op de internationale kunstbeurs TEFAF heeft het Rijksmuseum Muiderslot een schilderij van de bekende 17de-eeuwse schilder Gerrit Berckheyde (1638-1698) aangekocht. Berckheyde is bij het Nederlandse publiek bekend door zijn prachtige stadsgezichten van Haarlem en Amsterdam, waaronder het schilderij De Gouden Bocht, dat zich bevindt in het Rijksmuseum Amsterdam. Wij zijn erg blij met deze bijzondere aankoop, die mogelijk is gemaakt dankzij de steun van de Vriendenvereniging Muiderslot en de businessclub Amicorum.

BerckheydeG-Muiden-1-nwsbericht-hompage-2Het schilderij  A View of the Moated Castle of Muiden is bijzonder omdat er wereldwijd maar een zestal 17de-eeuwse schilderijen van het Muiderslot bekend zijn. Een stuk van Jan Abrahamszn. Beerstraten hangt in de National Gallery in Londen. Twee schilderijen bevinden zich al in de collectie van het Muiderslot en daar wordt nu een derde aan toegevoegd.

Berckheyde heeft het Muiderslot vanuit het noordoosten geschilderd, met op de voorgrond twee adellijke heren met een jachthond die staan te kijken naar een groep vissers. Het schilderij kwam in 1935 vanuit een New Yorkse galerie naar Londen, waar het op een veiling van Christie’s verkocht werd aan de Engelse verzamelaar Colonel Reginald Badger.

Helaas heeft voormalig eigenaar Badger niet lang van zijn aankoop kunnen genieten. Hij vocht tijdens de W.O.II in het 156ste parachutisten bataljon, dat op 18 september 1944 landde op de Ginkelse heide. Bij de Slag om Arnhem, ‘Operation Market Garden’, kwam hij om het leven. Hij ligt begraven op de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek.

“Het voelt alsof het schilderij weer thuiskomt, we zijn er trots op dat het vanaf april 2016 te zien is in de Ridderzaal van het Muiderslot”, aldus een blije directeur Bert Boer.

Bron: www.muiderslot.nl