Muiderslot. Het stoerste rijksmuseum van Nederland

Op de flaptekst van dit boekje staat:

Stoer en eigenwijs. Dát is het Muiderslot. Het oudste en best bewaarde kasteel van Nederland, onder de rook van Amsterdam. Een magisch plek, omringt door groen en water. Het kasteel is gebouwd door graaf Floris V in 1285 en kent een lange geschiedenis waarin het afwisselend wordt gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt. Dit is de roerige geschiedenis van het mooiste middeleeuwse kasteel van Nederland. Tegenwoordig is het een levendige plek waar veel bezoekers komen genieten.”

Hier valt geen speld tussen te krijgen en illustreert de omhoud van deze uitgave die levensloop aan de hand van korte hoofstukjes met vooral veel prachtige foto’s. Conservator en auteur Yvonne Molenaar gaat op lichtvoetige wijze in op de vele uiteenlopende aspecten die met de 700-jarige geschiedenis van dit slot samenhangt. Een slot dat als verdedigingsburcht werd gebouwd met muren van anderhalve meter dikte.  Dit boekje, leuk en informatief voor jong en oud, besluit met een tijdslijn die betrekking heeft op het Muiderslot. Nuttig is dat het boekje ook tegelijkertijd in het Engels is verschenen. Veel informatie over Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen is nog altijd niet voorhanden en dit boekje biedt de vele internationale bezoekers van het Muiderslot wat houvast tijdens hun bezoek. RD

Het stoerste rijksmuseum van Nederland verscheen in 2019 bij Uitgeverij Waanders. Het is een paperback uitgave en telt 72 pagina’s. Het zijn de vele kleurrijke afbeeldingen die dit boekje mede leuk maken.

Yvonne Molenaar, Muiderslot. Het stoerste rijksmuseum van Nederland, Zwolle 2019.
ISBN 9789462622500                           
Prijs: € 15,95

Scroll naar boven