Hoe Ecowas monumenten reinigt zonder schade

Advertentie van

Een jaar geleden zaten we met ons bedrijf midden in een zoektocht om gevels en daken te willen reinigen zonder chemicaliën. Tot dat moment gebruikten we (wel bij wet verantwoorde) anti-algmiddelen, schimmels- en mosbestrijding, omdat het afspuiten met een hogedruk wel schoon wordt, maar de sporen niet doodt. Snelle terugkeer is het gevolg, tenzij je nabehandelt met een bestrijdingsmiddel. Door dit jaarlijks te herhalen, het middel op de gevel te sprayen, bespaarde je de klus met de hogedrukspuit.

Wij hadden proeven gedaan met heet water, wat goede resultaten liet zien. Hoe heter het water, des te dieper de reiniging in de steen en des te langer het weg bleef. Dus de zoektocht naar wat de markt er voor had begon, immers, we wilden niet het wiel opnieuw uitvinden. Meerdere merken bleken in Nederland vertegenwoordigd die hogedrukinstallaties bouwen en klaarblijkelijk een soort stoomfunctie kenden. Oké, dachten we, probleem opgelost. Ruim verkrijgbaar in de markt, dus kopen dat ding en deze service toevoegen aan onze werkzaamheden.

Na het bezoeken van de internationale beurs in Amsterdam en de Nationale Expo voor de schoonmaak besloten we toch nog een kijkje te nemen in Engeland. Daar zat het bedrijf Stonehealth, dat alleen in Engeland actief was en claimde iets meer bijzonder te zijn dan de anderen. Ja,ja, denk je dan. We zijn toch maar gegaan en met groot enthousiasme en een nieuwe blik op reinigen teruggekeerd in het andere kikkerland. De installatie van Stonehealth, de DOFF-stoomreiniger, werkt op lage druk en een zeer hoge temperatuur van 150 C bij de nozzle. Een volledig ander ding dan de apparatuur die we hier in Nederland om ons heen zagen.

De Paauw, Wassenaar

Stonehealth heeft sinds de jaren ‘80 apparatuur en middelen ontwikkeld voor het reinigen van oude gebouwen en monumenten, maar nooit over de grens geleverd. Zelfs voor binnen hebben ze oplossingen, die hier minder bekend zijn. We kochten direct dit apparaat en lieten ons trainen door Stonehealth. Zeer enthousiaste en vakkundige mensen met jarenlange ervaring in het restauratie vak. De klik was wederzijds en onze ogen gingen open voor de werkzaamheden die we op internet en LinkedIn anderen zagen afleveren. Reinigen op lagedruk met deze hoge temperatuur is in Nederland onbekend en hiermee hebben we een prachtige dienst aangeboord die we graag aan geïnteresseerden aanbieden. Nog mooier werd het toen Stonehealth hun vertrouwen in ons uitsprak door te vragen om hun vertegenwoordiging in Nederland voor onze rekening te nemen, welke taak we graag op ons hebben genomen. In de afgelopen maand hebben we de eerste modellen mogen afleveren. 

Gevelreinigen zonder te beschadigen, op hoge temperatuur kan zelfs verf van de gevel smelten zonder chemicaliën en een ongekende dieptereiniging opleveren. Inmiddels zijn we door Stonehealth goed getraind en kunnen u veel vertellen over wat algen, vuil, vocht, chemicaliën en zelfs impregneermiddelen met uw steenachtige materialen doen. Graag delen wij deze kennis met u en de markt zodat deze (voor velen in Nederland) nieuwe bewustwording maakt dat stenen gevels en monumenten langer leven en het uiterlijk kunnen behouden dat past bij hun leeftijd.

Ecowas komt graag bij u langs voor een vrijblijvend advies! U kunt ons bereiken door een bericht te sturen via onze website:  Contact
of bel op 06-55772869

Scroll naar boven