Moestuinen op KBL

Moestuin Twickel HeleneDe belangstelling voor moestuinen groeit. Op veel kastelen, buitenplaatsen en landgoederen is nog of weer een moestuin te vinden. Soms sinds de 17de eeuw in stand gehouden, soms in oude luister hersteld en soms geheel nieuw aangelegd. In het onderstaande overzicht staan KBL waar een moestuin te bezoeken is en waar de producten al dan niet gekocht of geconsumeerd kunnen worden. De lijst is zal mogelijk niet compleet zijn en kan soms onjuistheden bevatten. Als u een verbetering of een aanvulling heeft, dan horen wij dat graag via info@skbl.nl

vriendvanskbl-logo  KBL met een sKBL-logo zijn als Vriend van sKBL aangesloten in ons netwerk.

Provincie   Naam en link Plaats Bijzonderheden Te bezoeken Groenten  te koop
Groningen vriendvanskbl-logo Menkemaborg Uithuizen Fruithof met fraaie perenberceau en keukenhof met oude groenten, medicinale en keukenkruiden. Maart t/m september van dinsdag t/m zondag. Een entreeticket voor huis en tuinen. Borgwinkel verkoopt geen verse groenten, maar wel jam, mosterd en andere verwerkte producten.
Groningen vriendvanskbl-logo Verhildersum Leens De Borgtuin bevat een kruidentuin in stijl. De hoogstamboomgaard kent oude bijzondere rassen.

 

 

Tuin en boomgaard zijn het hele seizoen toegankelijk. Appelsap wordt geschonken in het museumcafé in de museumboerderij en te koop tijdens streekmarkten op Verhilversum (elke 3de zaterdag van de maanden maart tot en met december).
Friesland Dekemastate Jelsum Rijk voorziene en perfect onderhouden fruittuin met oude rassen en leifruit. Van april t/m oktober elk weekend van 13.00-17.00 uur. Van 18 juni tot 18 sep. van dinsdag t/m zondag.
Friesland Poptaslot Marsum Moestuin net buiten de poort met nieuwe en oude gewassen, waaronder oude Friese rassen. Vanaf de openbare weg te zien. Opbrengst is voor medewerkers van Poptaslot.
Overijssel Den Aalshorst Dalfsen Bijzondere collectie leifruit. Soms zijn er rondleidingen.
Overijssel vriendvanskbl-logo Huis te Breckelenkamp Breklenkamp Boomgaard, kruidentuin en historische kas. Toegankelijk op speciale open dagen en als er bijzondere activiteiten plaatsvinden.
Overijssel De Horte Dalfsen Boomgaard met oude fruitrassen en een druivenkas. Is toegankelijk.
Overijssel  vriendvanskbl-logo Singraven Denekamp Moestuin, boomgaard met oude fruitrassen en een kruidentuin. Te bezoeken tijdens openingstijden van de landgoedwinkel.
Overijssel vriendvanskbl-logo Twickel Ambt Delden Gebruikstuin voor kasteel. Van mei t/m november elke woensdag- en vrijdagmiddag.
Gelderland Landgoed Brakel Brakel Prachtig gelegen ommuurde moestuin. Regelmatig open op middagen. Ook mogelijk voor groepen op afspraak. Plantenzaden te koop.
Gelderland vriendvanskbl-logo Doorwerth Doorwerth Gerestaureerde, op een eiland binnen de gracht gelegen moestuin. Dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur.
Gelderland Bingerden Angerlo Biologische moestuin. Toegankelijk tijdens de kwekerijdagen of voor groepen op afspraak in mei en juni.
Gelderland Doornenburg Doornenburg Hoogstamboomgaard. Boomgaard is toegankelijk.
Gelderland Hackfort Vorden Mooi vormgegeven en strak onderhouden moestuin. Is toegankelijk. Op aanvraag zijn ook rondleidingen mogelijk. Teelt voor restaurants, maar soms producten beschikbaar voor particulieren.
Gelderland Kasteeltuin Hemmen Hemmen Onder meer kruiden, groenten en leibomen. Dagelijks vrij toegankelijk van 1 mei t/m 31 oktober
Gelderland vriendvanskbl-logo Middachten De Steeg Historische tuinmuur met leifruit. 2 juni t/m 30 september. U kunt met een audiotour door de tuinen lopen.
Gelderland Oranje Nassau’s Oord Wageningen De Ommuurde Tuin: moderne, historische en ‘wilde’ groenten. Van april tot november:
woensdag: 10-17
zaterdag: 10-17
zondag: 1e vd mnd 10-17.
Producten uit de tuin te koop in de winkel tijdens openingstijden.
Gelderland ’t Regelink Hengelo Historische moestuin met 150 soorten verschillende groenten. Mogelijkheden om een dagje mee te werken in de tuin.
Gelderland Huis Sevenaer Zevenaar Ommuurde moestuin Deelhoven is kwekerij voor het biologisch tuinbouwbedrijf van het landgoed. Er zijn drie boomgaarden op het landgoed. Eenmaal per jaar open huis. Groentepakketten te koop.
Gelderland Voorstonden Brummen Onder meer een moestuin met historische kassen. Rondleidingen voor groepen op afspraak
Gelderland De Wiersse Vorden Bijzondere tuinen waaronder een moestuin. Te bezoeken iedere donderdag 10.00-15.00 uur en met de zaterdagrondleiding om 10.30 uur in de maanden mei tot en met september en als bezoeker van de B&B. Op andere tijden zijn ook groepsrondleidingen mogelijk.
Gelderland Kasteel Wijchen Wijchen Museumtuin met Nederlandse landbouwgewassen van de late IJzertijd tot en met de Middeleeuwen Kasteel en museumtuin zijn wegens renovatie tot eind 2021 gesloten.
Utrecht vriendvanskbl-logo Kasteel Amerongen Amerongen Moestuin met gerestaureerde muren en muurkassen, leifruit en teelt in platte bakken Dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur toegankelijk met tuinkaartje.
Utrecht Landgoed Bredius Woerden Historische moes- en pluktuin. Groenten, bessen en bloemen. Toegankelijk als er vrijwilligers aan het werk zijn. Vooralsnog op woensdag-, donderdag- en zaterdagochtend. Tegen een kleine vergoeding kan er zelf worden geplukt.
Utrecht Historische Moestuin Doorn Doorn Oude (thee)tuin met historische muren en kassen. woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 12.30 tot 16.30 uur. Verse producten te koop. Zelf plukken mag ook.
Utrecht vriendvanskbl-logo Eyckenstein Maartensdijk Biologische tuinbouw in oude moestuin met  gerestaureerde kassen. Toegankelijk als de poort open staat. Diverse activiteiten. Verkoop van groenten van 8 mei t/m 16 oktober op woensdag van 13–17.30 uur en op zaterdag van 10–16 uur.
Utrecht vriendvanskbl-logo Kasteel Groeneveld Baarn Elementen van historische tuin (1830), robuust en groot (2ha), volkstuinen. Dagelijks vrij te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang.
Utrecht Heiligenberg Leusden Theetuin zaterdag en zondag van 12.00-18.00 uur of zoveel eerder als het hek geopend is. kleine biologische winkel.
Utrecht vriendvanskbl-logo Hindersteyn Langbroek Moestuin (1881) met kassen, muren en houten schuttingen. Tijdens de Open Tuindagen op de eerste zondag van juli en de eerste zondag van september van 10.00 – 17.00 uur.
Utrecht Hoog Beek en Royen Zeist Wijngaard op de voormalige moestuin. Toegankelijk op open dagen. Wijn te koop op inschrijving en via een lokale wijnhandel.
Utrecht vriendvanskbl-logo Kraaybeekerhof Driebergen De moestuin bepaalt het menu van het op het landgoed aanwezige restaurant Toegankelijk. Landgoedwinkel met groenten, kruiden en fruit (van eind april tot medio oktober op vrijdag en zaterdag van 12.00-17.00 uur geopend).
Utrecht Kasteel Lunenburg Langbroek Een Engelse groentetuin, omringd met buxus. Eén weekend per jaar open voor publiek.
Utrecht Landgoed Maarsbergen Maarsbergen Moestuin en boomgaard zijn onderdeel van een groot park. Alleen toegankelijk via excursies op maat.
Utrecht Molenbosch Zeist Binnen de bijzondere ellipsvormige moestuinmuur is een volkstuinencomplex gevestigd. Vanuit het toegankelijke park is de tuin te zien. Te bezoeken bij open dagen.
Utrecht Nieuw Amelisweerd Bunnik Tuinderij De Volle grond biedt dagbesteding voor mensen met een zorgvraag. Toegankelijk. Groente-abonnementen.
Utrecht vriendvanskbl-logo Oud Amelisweerd Bunnik Amelis’ Hof, 18de-eeuwse, deels ommuurde tuin. Toegankelijk. Van mei t/m oktober verse producten te koop.
Utrecht vriendvanskbl-logo Landgoed Oostbroek De Bilt Kruidentuin, boomgaard, deel van de tuinmuur nog aanwezig. Is dagelijks toegankelijk Sap van de boomgaard te koop in de landgoedwinkel.
Utrecht Over Holland Nieuwersluis Volkstuinen binnen oude tuinmuur Niet toegankelijk
Utrecht Valkenheining Baambrugge Volgens klassieke inzichten ingerichte tuin, waaronder een moestuin. Uitsluitend toegankelijk voor gasten van het huis (te huur voor ontvangsten).
Utrecht Vollenhoven De Bilt Oude productietuin, met oude kassen en een grote diversiteit aan traditionele gewassen. Niet toegankelijk Abonnement op groentepakket en bloemenabonnement mogelijk.
Utrecht vriendvanskbl-logo Vreedenhorst Vreeland Moestuin en leifruit van expert op dit gebied. Rondleidingen op aanvraag.
Utrecht vriendvanskbl-logo Slot Zuylen Oud Zuylen Leifruit, siertuinen en moestuin. In de voetsporen van Belle van Zuylen. Toegankelijk tijdens de opening van het slot, woensdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
Utrecht vriendvanskbl-logo Zuylestein Leersum De 17de-eeuwse moestuin is in ere hersteld. Elke vrijdag en zondag tussen 11.00 en17.00 uur te bezoeken. Tijdens de opening van de moestuin zijn diverse producten te koop in de oranjerie.
Noord-Holland vriendvanskbl-logo Akerendam Beverwijk Mooie moestuin binnen nieuwe muren op oud zorglandgoed. Tijdens open dagen en bij activiteiten.
Noord-Holland Berkenrode Heemstede Ensemble van moestuin, tuinmuur en kas. Niet toegankelijk. Groenten van Berkenrode zijn via De Nieuwe Akker op Leyduin te verkrijgen.
Noord-Holland Gooilust ‘s-Graveland Sier-, nutstuin / arboretum, collectie Blaauw (1890-1920) en rozen ‘s Gravenland. 1 mei tot half november op dinsdag en zaterdag van 13.00-16.30 uur.
Noord-Holland Hilverbeek ‘s-Graveland Tuinderij Land en Boschzigt. Biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Er is ook een wijngaard. Dinsdag t/m zaterdag van 9.00-18.00 Winkel in de tuinschuur. Ook groente- en fruitpakketten te bestellen.
Noord-Holland Leyduin Vogelenzang Zelfoogsttuin De Nieuwe Akker. Groente, fruit en kruiden. Te bezoeken als het hek openstaat. Ook mogelijk in groepsverband op afspraak. Het is mogelijk een aandeel te kopen en daarmee het recht op producten uit de tuin.
Noord-Holland vriendvanskbl-logo Huis te Manpad Heemstede Moes- en fruittuin met de langste slangenmuur van West-Europa. Rondleidingen elke zaterdag om 10.00 uur en elke dinsdag om 14.00 uur van 1 februari t/m 15 oktober. De tuin is alleen in excursieverband te bezichtigen.
Noord-Holland vriendvanskbl-logo Muiderslot Muiden Warmoeshof toont groentecollectie P.C. Hooft (1581-1647). Bijna altijd open. Openingstijden
Noord-Holland ’t Oude Hof Bergen Grote moestuin en slangenmuur uit 1650. Toegankelijk tijdens open dagen en voor gasten van het huis en deelnemers kookworkshops. Groente wordt bereid in de keuken van het restaurant en gebruikt voor kookworkshops.
Noord-Holland Sperwershof ‘s-Graveland Biologische kwekerij van groenten, bloemen en kruiden. Vrijdag en zaterdag van 9.00-17.00 uur in de maanden maart t/m december.
Noord-Holland Vogelenzang Vogelenzang Moestuin met tuinmuur en diverse historische kassen. Niet toegankelijk.
Zuid-Holland Dordwijk Dordrecht ‘Victorian Kitchen Garden’ met oude groente- en fruitrassen en kruiden. Alleen te bezoeken met excursie van IVN.
Zuid-Holland vriendvanskbl-logo Dorrepaal Leidschendam Moestuin maakt deel uit van de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Maandag t/m zaterdag van 9.30-17.00 uur. Tuinwinkel met diverse producten uit de tuin.
Zeeland Zeeduin Oostkapelle Particuliere moestuin met houten schuttingen, in gebruik door de verschillende eigenaren van het landgoed. Tijdens Open Monumentendag
Limburg Vaeshartelt Maastricht Een moestuin en hoogstam- en kleinfruitgaarden. Park met tuinen is vrij te bezoeken. Producten uit de tuin worden verwerkt in de keuken van het restaurant
Limburg vriendvanskbl-logo Schaesberg Landgraaf Sinds 2015 wordt gewerkt aan de inrichting van de historische (moes)tuin  ‘De Hof van Schaesberg’ met 16de- en 17de-eeuwse gewassen. Woensdag tot en met zondag van 10.00-17.00 uur
Limburg Nederhoven Beegden Verbouw van aardappels, groenten (asperges in het seizoen) en fruit Landerijen zijn zichtbaar vanaf de openbare weg. Boerderijwinkel verkoopt eigen oogst.