Moestuinen op KBL

Moestuin Twickel Helene

De belangstelling voor moestuinen groeit. Op veel kastelen, buitenplaatsen en landgoederen is nog of weer een moestuin te vinden. Soms sinds de 17de eeuw in stand gehouden, soms in oude luister hersteld en soms geheel nieuw aangelegd. In het onderstaande overzicht staan KBL waar een moestuin te bezoeken is en waar de producten al dan niet gekocht of geconsumeerd kunnen worden. De lijst is zal mogelijk niet compleet zijn en kan soms onjuistheden bevatten. Als u een verbetering of een aanvulling heeft, dan horen wij dat graag via info@skbl.nl

vriendvanskbl-logo  KBL met een sKBL-logo zijn als Vriend van sKBL aangesloten in ons netwerk.


Provincie Naam en linkPlaatsBijzonderhedenTe bezoekenGroenten  te koop
Groningenvriendvanskbl-logoMenkemaborgUithuizenFruithof met fraaie perenberceau en keukenhof met oude groenten, medicinale en keukenkruiden.Maart t/m september van dinsdag t/m zondag. Een entreeticket voor huis en tuinen.Borgwinkel verkoopt geen verse groenten, maar wel jam, mosterd en andere verwerkte producten.
Groningenvriendvanskbl-logoVerhildersumLeensDe Borgtuin bevat een kruidentuin in stijl. De hoogstamboomgaard kent oude bijzondere rassen.

Tuin en boomgaard zijn het hele seizoen toegankelijk.Appelsap wordt geschonken in het museumcafé in de museumboerderij en te koop tijdens streekmarkten op Verhilversum (elke 3de zaterdag van de maanden maart tot en met december).
Friesland DekemastateJelsumRijk voorziene en perfect onderhouden fruittuin met oude rassen en leifruit.Van april t/m oktober elk weekend van 13.00-17.00 uur. Van 18 juni tot 18 sep. van dinsdag t/m zondag. 
Friesland PoptaslotMarsumMoestuin net buiten de poort met nieuwe en oude gewassen, waaronder oude Friese rassen.Vanaf de openbare weg te zien.Opbrengst is voor medewerkers van Poptaslot.
Overijssel Den AalshorstDalfsenBijzondere collectie leifruit.Soms zijn er rondleidingen. 
Overijsselvriendvanskbl-logoHuis te BreckelenkampBreklenkampBoomgaard, kruidentuin en historische kas.Toegankelijk op speciale open dagen en als er bijzondere activiteiten plaatsvinden. 
Overijssel De HorteDalfsenBoomgaard met oude fruitrassen en een druivenkas.Is toegankelijk. 
Overijssel vriendvanskbl-logoSingravenDenekampMoestuin, boomgaard met oude fruitrassen en een kruidentuin.Te bezoeken tijdens openingstijden van de landgoedwinkel. 
     
Overijsselvriendvanskbl-logoTwickelAmbt DeldenGebruikstuin voor kasteel.Van mei t/m november elke woensdag- en vrijdagmiddag. 
Gelderland Landgoed BrakelBrakelPrachtig gelegen ommuurde moestuin.Regelmatig open op middagen. Ook mogelijk voor groepen op afspraak.Plantenzaden te koop.
Gelderlandvriendvanskbl-logoDoorwerthDoorwerthGerestaureerde, op een eiland binnen de gracht gelegen moestuin.Dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur. 
Gelderland BingerdenAngerloBiologische moestuin.Toegankelijk tijdens de kwekerijdagen of voor groepen op afspraak in mei en juni. 
Gelderland DoornenburgDoornenburgHoogstamboomgaard.Boomgaard is toegankelijk. 
Gelderland HackfortVordenMooi vormgegeven en strak onderhouden moestuin.Is toegankelijk. Op aanvraag zijn ook rondleidingen mogelijk.Teelt voor restaurants, maar soms producten beschikbaar voor particulieren.
Gelderland Kasteeltuin HemmenHemmenOnder meer kruiden, groenten en leibomen.Dagelijks vrij toegankelijk van 1 mei t/m 31 oktober 
Gelderlandvriendvanskbl-logoMiddachtenDe SteegHistorische tuinmuur met leifruit.2 juni t/m 30 september. U kunt met een audiotour door de tuinen lopen. 
Gelderland Oranje Nassau’s OordWageningenDe Ommuurde Tuin: moderne, historische en ‘wilde’ groenten.Van april tot november:
woensdag: 10-17
zaterdag: 10-17
zondag: 1e vd mnd 10-17.
Producten uit de tuin te koop in de winkel tijdens openingstijden.
Gelderland ’t RegelinkHengeloHistorische moestuin met 150 soorten verschillende groenten.Mogelijkheden om een dagje mee te werken in de tuin. 
Gelderland Huis SevenaerZevenaarOmmuurde moestuin Deelhoven is kwekerij voor het biologisch tuinbouwbedrijf van het landgoed. Er zijn drie boomgaarden op het landgoed.Eenmaal per jaar open huis.Groentepakketten te koop.
Gelderland VoorstondenBrummenOnder meer een moestuin met historische kassen.Rondleidingen voor groepen op afspraak 
Gelderland De WiersseVordenBijzondere tuinen waaronder een moestuin.Te bezoeken iedere donderdag 10.00-15.00 uur en met de zaterdagrondleiding om 10.30 uur in de maanden mei tot en met september en als bezoeker van de B&B. Op andere tijden zijn ook groepsrondleidingen mogelijk. 
GelderlandKasteel WijchenWijchenMuseumtuin met Nederlandse landbouwgewassen van de late IJzertijd tot en met de MiddeleeuwenKasteel en museumtuin zijn wegens renovatie tot eind 2021 gesloten. 
Utrechtvriendvanskbl-logoKasteel AmerongenAmerongenMoestuin met gerestaureerde muren en muurkassen, leifruit en teelt in platte bakkenDinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur toegankelijk met tuinkaartje. 
Utrecht Landgoed BrediusWoerdenHistorische moes- en pluktuin. Groenten, bessen en bloemen.Toegankelijk als er vrijwilligers aan het werk zijn. Vooralsnog op woensdag-, donderdag- en zaterdagochtend.Tegen een kleine vergoeding kan er zelf worden geplukt.
Utrecht Historische Moestuin DoornDoornOude (thee)tuin met historische muren en kassen.woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 12.30 tot 16.30 uur.Verse producten te koop. Zelf plukken mag ook.
Utrechtvriendvanskbl-logoEyckensteinMaartensdijkBiologische tuinbouw in oude moestuin met  gerestaureerde kassen.Toegankelijk als de poort open staat. Diverse activiteiten.Verkoop van groenten van 8 mei t/m 16 oktober op woensdag van 13–17.30 uur en op zaterdag van 10–16 uur.
Utrechtvriendvanskbl-logoKasteel GroeneveldBaarnElementen van historische tuin (1830), robuust en groot (2ha), volkstuinen.Dagelijks vrij te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. 
Utrecht HeiligenbergLeusdenTheetuinzaterdag en zondag van 12.00-18.00 uur of zoveel eerder als het hek geopend is.kleine biologische winkel.
Utrechtvriendvanskbl-logoHindersteynLangbroekMoestuin (1881) met kassen, muren en houten schuttingen.Tijdens de Open Tuindagen op de eerste zondag van juli en de eerste zondag van september van 10.00 – 17.00 uur. 
Utrecht Hoog Beek en RoyenZeistWijngaard op de voormalige moestuin.Toegankelijk op open dagen.Wijn te koop op inschrijving en via een lokale wijnhandel.
Utrechtvriendvanskbl-logoKraaybeekerhofDriebergenDe moestuin bepaalt het menu van het op het landgoed aanwezige restaurantToegankelijk.Landgoedwinkel met groenten, kruiden en fruit (van eind april tot medio oktober op vrijdag en zaterdag van 12.00-17.00 uur geopend).
Utrecht Kasteel LunenburgLangbroekEen Engelse groentetuin, omringd met buxus.Eén weekend per jaar open voor publiek. 
Utrecht Landgoed MaarsbergenMaarsbergenMoestuin en boomgaard zijn onderdeel van een groot park.Alleen toegankelijk via excursies op maat. 
Utrecht MolenboschZeistBinnen de bijzondere ellipsvormige moestuinmuur is een volkstuinencomplex gevestigd.Vanuit het toegankelijke park is de tuin te zien. Te bezoeken bij open dagen. 
Utrecht Nieuw AmelisweerdBunnikTuinderij De Volle grond biedt dagbesteding voor mensen met een zorgvraag.Toegankelijk.Groente-abonnementen.
Utrechtvriendvanskbl-logoOud AmelisweerdBunnikAmelis’ Hof, 18de-eeuwse, deels ommuurde tuin.Toegankelijk.Van mei t/m oktober verse producten te koop.
Utrechtvriendvanskbl-logoLandgoed OostbroekDe BiltKruidentuin, boomgaard, deel van de tuinmuur nog aanwezig.Is dagelijks toegankelijkSap van de boomgaard te koop in de landgoedwinkel.
Utrecht Over HollandNieuwersluisVolkstuinen binnen oude tuinmuurNiet toegankelijk 
Utrecht ValkenheiningBaambruggeVolgens klassieke inzichten ingerichte tuin, waaronder een moestuin.Uitsluitend toegankelijk voor gasten van het huis (te huur voor ontvangsten). 
Utrecht VollenhovenDe BiltOude productietuin, met oude kassen en een grote diversiteit aan traditionele gewassen.Niet toegankelijkAbonnement op groentepakket en bloemenabonnement mogelijk.
Utrechtvriendvanskbl-logoVreedenhorstVreelandMoestuin en leifruit van expert op dit gebied.Rondleidingen op aanvraag. 
Utrechtvriendvanskbl-logoSlot ZuylenOud ZuylenLeifruit, siertuinen en moestuin. In de voetsporen van Belle van Zuylen.Toegankelijk tijdens de opening van het slot, woensdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
 
Utrechtvriendvanskbl-logoZuylesteinLeersumDe 17de-eeuwse moestuin is in ere hersteld.Elke vrijdag en zondag tussen 11.00 en17.00 uur te bezoeken. Tijdens de opening van de moestuin zijn diverse producten te koop in de oranjerie.
Noord-Hollandvriendvanskbl-logoAkerendamBeverwijkMooie moestuin binnen nieuwe muren op oud zorglandgoed.Tijdens open dagen en bij activiteiten. 
Noord-Holland BerkenrodeHeemstedeEnsemble van moestuin, tuinmuur en kas.Niet toegankelijk.Groenten van Berkenrode zijn via De Nieuwe Akker op Leyduin te verkrijgen.
Noord-Holland Gooilust‘s-GravelandSier-, nutstuin / arboretum, collectie Blaauw (1890-1920) en rozen ‘s Gravenland.1 mei tot half november op dinsdag en zaterdag van 13.00-16.30 uur. 
Noord-Holland Hilverbeek‘s-GravelandTuinderij Land en Boschzigt. Biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Er is ook een wijngaard.Dinsdag t/m zaterdag van 9.00-18.00Winkel in de tuinschuur. Ook groente- en fruitpakketten te bestellen.
Noord-Holland LeyduinVogelenzangZelfoogsttuin De Nieuwe Akker. Groente, fruit en kruiden.Te bezoeken als het hek openstaat. Ook mogelijk in groepsverband op afspraak.Het is mogelijk een aandeel te kopen en daarmee het recht op producten uit de tuin.
Noord-Hollandvriendvanskbl-logoHuis te ManpadHeemstedeMoes- en fruittuin met de langste slangenmuur van West-Europa.Rondleidingen elke zaterdag om 10.00 uur en elke dinsdag om 14.00 uur van 1 februari t/m 15 oktober. De tuin is alleen in excursieverband te bezichtigen. 
Noord-Hollandvriendvanskbl-logoMuiderslotMuidenWarmoeshof toont groentecollectie P.C. Hooft (1581-1647).Bijna altijd open. Openingstijden 
Noord-Holland ’t Oude HofBergenGrote moestuin en slangenmuur uit 1650.Toegankelijk tijdens open dagen en voor gasten van het huis en deelnemers kookworkshops.Groente wordt bereid in de keuken van het restaurant en gebruikt voor kookworkshops.
Noord-Holland Sperwershof‘s-GravelandBiologische kwekerij van groenten, bloemen en kruiden.Vrijdag en zaterdag van 9.00-17.00 uur in de maanden maart t/m december. 
Noord-Holland VogelenzangVogelenzangMoestuin met tuinmuur en diverse historische kassen.Niet toegankelijk. 
Zuid-Holland DordwijkDordrecht‘Victorian Kitchen Garden’ met oude groente- en fruitrassen en kruiden.Alleen te bezoeken met excursie van IVN. 
Zuid-Hollandvriendvanskbl-logoDorrepaalLeidschendamMoestuin maakt deel uit van de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking.Maandag t/m zaterdag van 9.30-17.00 uur.Tuinwinkel met diverse producten uit de tuin.
Zeeland ZeeduinOostkapelleParticuliere moestuin met houten schuttingen, in gebruik door de verschillende eigenaren van het landgoed.Tijdens Open Monumentendag 
Limburg VaesharteltMaastrichtEen moestuin en hoogstam- en kleinfruitgaarden.Park met tuinen is vrij te bezoeken.Producten uit de tuin worden verwerkt in de keuken van het restaurant
Limburgvriendvanskbl-logoSchaesbergLandgraafSinds 2015 wordt gewerkt aan de inrichting van de historische (moes)tuin  ‘De Hof van Schaesberg’ met 16de- en 17de-eeuwse gewassen.Woensdag tot en met zondag van 10.00-17.00 uur 
Limburg NederhovenBeegdenVerbouw van aardappels, groenten (asperges in het seizoen) en fruitLanderijen zijn zichtbaar vanaf de openbare weg.Boerderijwinkel verkoopt eigen oogst.