Copijn: het verhaal van een familie en hun 250 jarige gerichtheid op groen.
In dit fraai bezorgde boek valt veel te lezen over vijf generaties Copijn en over de wijze waarop afzonderlijke leden van deze familie vormgaven aan hun liefde voor bomen, planten, tuinen, parken en bossen. Tegelijk waren het zelfstandige ondernemers waarbij de ene Copijn succesvoller was dan de ander. Het ene moment werd een lid verguisd vanwege (dreigend) faillissement of niet nagekomen zakelijke afspraken, dan weer werd een Copijn de hemel in geprezen vanwege zijn (of haar) hoge groen-artistieke kwaliteiten. Wat dit laatste betreft: de familie telde loonwerkers, tuinbazen, boomkwekers, tuin- en landschapsarchitecten, ontwerpers van golf- en begraafplaatsen, boomchirurgen. Voor de lezer is het interessant om te lezen over meerdere generaties tuinontwerpers. Hierdoor is tegelijk veel kennis op te doen over wisselende opvattingen in tuinmodes, smaak en de maatschappelijke appreciatie van alles wat met groen-ruimtelijke inrichting te maken heeft. Opdrachtgevers, die niet altijd fijnzinnig en vaak veeleisend waren, stelden voortdurend hoge eisen aan het aanbod en de exclusiviteit van de bomen en planten die de familie leverden. Een eis die ervoor zorgde dat Copijn altijd op zoek was naar nieuwe planten- en boomsoorten en variëteiten.
Veel ‘werk’ is bewaard gebleven en nog altijd genieten bezoekers dagelijks van de door leden van de familie Copijn aangelegde vijverpartijen en lanen met monumentale bomen in het Wilhelmina-park te Utrecht, het Rengerspark te Leeuwarden of het Van Boetzelaerpark in De Bilt. Ook meerdere grote particuliere tuinen bleven behouden, waarvan de parken op Kasteel De Haar bij Haarzuilens, de kasteeltuin van Kasteel Heeswijk en die van Hydepark bij Doorn algemeen bekend zijn. Dit boek is een must voor buitenplaats- en tuinliefhebbers want vele cultuurgroene KBL passeren de revue. De uitgave bevat ook een catalogue raisonné van alle door individuele familieleden ontworpen objecten. Hier vindt de lezer wie in welk jaar aan welke Copijn opdracht gaf voor de aanleg van welk park, (kasteel-)tuin, golfbaan of stadspark. Ook geeft de auteur aan met welke architect werd samengewerkt bij de realisatie van een object. In dit deel komen talrijke KBL aan bod, naast de tussen 1875 en 1950 veelvuldig op vernaggelde buitenplaatsen aangelegde villaparken, die nog slechts werden vernoemd naar de verdwenen buitenplaatsen die het veld ruimden voor de nieuwbouw. (RD)
Mariëtte Kamphuis en Anne Mieke Backer,
Met levend materiaal. Copijn 1763-2013. Tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers en tuin- en landschapsarchitecten, Rottermdam 2014.
Gebonden uitgave, 352 pag. kleurrijk geïllustreerd.
Prijs: € 45,-
ISBN 978-90-6906-045-3