Maak kennis met sKBL vrijwilligster, Bertien Estié

Bertien Estié, zet zich binnen sKBL als vrijwilligster in voor het werven van particuliere donateurs. Wat is haar drijfveer?  

Bertien Estié

‘De sfeer rond buitenplaatsen en landgoederen heeft mij van kinds af aan eigenlijk al aangesproken. Het is, denk ik, de combinatie van het landleven, de prachtige klassieke stijl en de historie’, vertelt Bertien Estié, die zich sinds 2020 inzet als vrijwilliger voor sKBL. Al op jonge leeftijd maakte Bertien kennis met buitenplaatsen en landgoederen. Zij groeide op in Overijssel en ging als kind vaak wandelen met haar ouders en kwam zo ook op het landgoed de Oldenhof bij Vollenhove. ‘Daar gingen mijn ouders wel eens op bezoek bij barones Sloet van Oldruitenborgh. Zij woont er nog steeds, las ik in de krant.’
Na een verhuizing naar het westen bleef Bertien geboeid door KBL. Zij woonde zelf een paar jaar in huize Eemwijk, een monumentaal pand in Baarn en genoot van de prachtige buitenplaatsen aan de Vecht en de kastelen in de omgeving. ‘Mijn voorkeur gaat uit naar landgoederen; de symmetrische, klassieke architectuur en het materiaal- en schilderwerk vind ik prachtig. En het begint al bij de poort. Ik heb minder met kastelen, al blijft het verhaal daarachter natuurlijk heel interessant en het is fantastisch om te zien hoe mensen zich inzetten voor het behoud daarvan.
Soms denk ik wel eens dat ik liever in die tijd had geleefd, hoewel ik dat leven ongetwijfeld een beetje romantiseer. Mijn hart ligt bij het landleven, met alle tradities die erbij horen. De zelfvoorzienendheid die er was fascineert me: bloemen, groenten en fruit uit eigen tuin, vlees van eigen slacht. Maar ook de aandacht voor kwaliteit, voor ambachtelijk vakmanschap; de Downton Abbey-sfeer met de jacht, de koperen pannen in de keuken, de kleding en de mooie diners daar kan ik erg van genieten. Een heerlijk plaatje, maar het was in die tijd enorm behelpen en ijskoud zonder centrale verwarming. We moeten het niet idealiseren.’

Bertien is eigenaar van twee winkels met vintagekleding die tijdens de coronalockdown noodgedwongen dicht waren. ‘Nadat ik mijn vierde puzzel van duizend stukjes had gelegd, dacht ik: ik wil iets nuttigs doen. Er was in die tijd een documentaire op tv over China waar de burgemeester van een stad vertelde dat er bij een opgraving een stukje oude muur was ontdekt. Hij was zo trots op deze historie. Dat deed mij beseffen hoe belangrijk het is om cultuur in ons eigen land te koesteren. Daar kwam bij dat we tijdens de coronacrisis veel meer op ons eigen land waren aangewezen en we trots mogen zijn op onze KBL en de schoonheid daarvan. Je hoeft niet perse naar Engeland of Frankrijk om een oud kasteel of landgoed te bezoeken. Je neemt een willekeurige afslag op de snelweg en er is altijd wel een mooi plekje in de buurt. Het is dan ook belangrijk dat we verantwoordelijkheid nemen en ons inzetten om dit prachtige erfgoed in stand te houden.

Met plezier lees ik de interessante artikelen van René Dessing op LinkedIn over alles wat reilt en zeilt rond KBL. Ik heb contact gezocht en omdat ik een marketingachtergrond heb, vroeg René me of ik het leuk zou vinden het particuliere donateurschap van sKBL vorm te geven. Sindsdien probeer ik velen te enthousiasmeren particulier donateur te worden.’

Word ook particulier donateur! Uw steun is zeer welkom. Lees hier meer.

Scroll naar boven