locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Landfortseweg 4
 
7078 BT Megchelen
Tel:
Eigenaar:
Stichting Erfgoed Landfort
Oppervlakte:
50
Openstelling:
Op aanvraag en in 2023 zijn er vrijdagopenstellingen. Vanaf 2024 zullen dit twee openstellingsdagen zijn.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja - Op aanvraag met een gids. Per gids maximaal 15 personen.
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja - Op aanvraag met groepen. Op vrijdagen tegen betaling toegankelijk. Entree bedraagt € 6,- p.p.
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja - Het landhuis, park en moestuin (6 hectare) zijn enkel op aanvraag toegankelijk. Raadpleeg de website van stichting Erfgoed Landfort. Het deel van het landgoed dat GLK in beheer heeft (44 hectare) is altijd toegankelijk.
Horeca
Horeca:
Ja - Beperkt. Wel is er op openstellingsdagen een koffie/theehoek met gebak.
Horeca besloten:
Nee
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Vanaf station Arnhem Centraal stapt u in de trein naar Winterswijk. U stapt uit op station Terborg (40 min) en neemt de Arriva buurtbus 195 richting Megchelen/Ter Voert (25 min). Vanaf bushalte Ter Voert wandelt u in ca 30 minuten naar Huis Landfort.
parkeren
Parkeren:
Ja - Voor mindervaliden na toestemming mogelijk te parkeren nabij het koetshuis. Voor anderen geldt parkeren aan het begin van het landschappelijk park
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
Ruiterroute(s) aanwezig:
Nee
honden
Honden:
Ja - In het landschappelijke park aangelijnd. In het park van stichting Erfgoed Landfort noch in de moestuin worden honden toegelaten.
Honden mogen loslopen:
Nee
NSW
NSW:
Ja

Landfort Vriend van sKBL

Megchelen - Gelderland

Vriend van sKBL Vriend van sKBL

De eerste vermelding van Huis Landfort dateert van 1434 waar men in een verkoopacte schrijft over Lanckvoort; een doorwaadbare plek in een hier stromende rivier. In 1671 wordt hier, binnen een dubbele gracht, een hoog, vierkant huis met vier met uienbollen bekroonde hoektorens opgetrokken. Tot 1823 is het een komen en gaan van eigenaren, die de buitenplaats vaak maar korte tijd in bezit hebben. In 1823 jaar koopt de toen in Amsterdam woonachtige Johann Albert Luyken (1785-1867), heer van Sonsfeld-Wittenhorst, oogarts, gynaecoloog en botanicus, Landfort. Het bestaande huis wordt ingrijpend verbouwd en heel uitzonderlijk voor Nederland uitgelegd met twee vleugels. Ook verrijst een zogenaamde Ottomaanse duiventoren in octogonale vorm. Architect is Johann Theodor Übbing 1786-1864). De tuinen en het park worden meesterlijk door Johan David Zocher jr (1791-1870) veranderd naar een aanleg in de landschapsstijl en Luyken plant als dendroloog vele bijzondere bomen. In april 1945 brandt het monumentale koetshuis af. Het hoofdhuis, de duiventoren en een groot deel van de bomencollectie lopen in diezelfde periode grote schade op. Uiteindelijk start, na een eerdere consolidatie, in 1998 een grootse restauratie van hoofdhuis, gietijzeren kas, duiventoren, gietijzeren voetbrug, toegangsbrug en tuinen. In 2017 komt dit deel van de buitenplaats in het bezit van stichting Erfgoed Landfort en volgt een voorbeeldige restauratie waarin het landhuis volledig wordt gerestaureerd en historisch ingericht met een kostbare kunstcollectie. Verder wordt het monumentale koetshuis herbouwd waarbij de voorgevel een een-op-een kopie is van de verdwenen gevel uit 1945. De stichting herstelt ook het prachtige landschappelijke park van Zocher jr. en herintroduceert de verdwenen omvangrijke moestuin met een 90 meter lange leifreitmuur en een historische fruitrassen boomgaard. De moestuin ligt rond een 18de-eeuwse vis- of karpervijver. Stichting Erfgoed Landfort werkt nauw samen met sKBL, die hier ook gevestigd is. Het geheel op voor groepen op aanvraag te bezichtigen en vooralsnog zijn er op vrijdagen openstellingsdagen (10u00 – 16u00). Het koetshuis huisvest een grote zaal waar tot 120 personen zakelijk dan wel privé kunnen dineren of vergaderen. Op den duur zal hier in samenwerking tussen de twee stichtingen Erfgoed Landfort en sKBL inhoud worden gegeven aan een Nationaal Centrum voor de Nederlandse Buitenplaatscultuur.











Scroll naar boven