locatie
Waar
Straal

Tuin toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Openbaar vervoer Parkeren Honden toegestaan
Adres:
Burgsteeg 14
 
2312 JS Leiden
Website:
Tel:
Eigenaar:
Gemeente Leiden
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Vrij toegankelijk. De Burcht dient als Stadspark van waaruit men op 20 meter hoogte over de stad Leiden kijkt
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja - Het hek voor de Burcht gaat na zonsondergang op slot
Kasteel toegankelijk
Kasteel toegankelijk:
Ja
Horeca
Horeca:
Ja - Aan de voet van de burcht is Koetshuis de Burcht, Burgsteeg 13 Leiden en Societeit met Tuinzaal de Burcht www.deburchtleiden.nl Burgsteeg 14 Leiden
Horeca besloten:
Onbekend
Rolstoel toegankelijk:
Nee
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Vanaf station Leiden Centraal gaat bus naar de Breestraat, vandaar is het 10 minuten lopen. Ook vanaf het station is het goed te lopen.
parkeren
Parkeren:
Ja - Parkeren kan in de verschillende parkeergarages of op het parkeerterrein Haagweg, vandaar gaan er gratis pendelbusjes naar het centrum.
Wandelroute(s) aanwezig:
Onbekend
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
honden
Honden:
Ja - aangelijnd.
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

Burcht van Leiden

Leiden - Zuid-Holland

Uit oudheidkundige opgravingen blijkt dat de Leidse Burcht een verleden heeft dat verder dan 1000 jaar terug gaat. Aan het einde van het eerste millennium bevonden zich op de plek van de huidige burcht verscheidene boomgewassen inclusief een houten bebouwing. Het bouwwerk werd op een tien meter hoge heuvel gebouwd en heeft in het midden een waterput. In het begin van de 12de eeuw werd de Burcht van Leiden afgebouwd met vulkanisch tufsteen. Door verschillende oorlogen bleef er weinig over dit bouwmateriaal en vulde men de gaten met middeleeuwse bakstenen (monnikstenen). De verheven ligging van de Burcht en haar zes meter hoge muren zorgen voor een fraai uitzicht over de omringende stad. De Burcht van Leiden is een klassiek voorbeeld van een motte kasteel. Door de snelle bevolkingsgroei in de late middeleeuwen en de daarmee samenhangede economische voorspoed, raakte de Burcht van Leiden ingebouwd en verloor het zijn militaire functie. Hierdoor is de bevolking het complex als een soort stadspark gaan gebruiken. In de 17de eeuw ontwerpt Pieter Post de nog altijd aanwezige classicistische toegangspoort. Aan de voet van de heuvel staat een sierlijk gesmeed hek uit 1653 tussen twee laatgotische pijlers. Deze voorpoort van de burcht is ontworpen door Willem van der Helm en voorzien van beeldhouwwerk door Rombout Verhulst.











Scroll naar boven