locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren
Adres:
Landgoed de Wittenburg 1
 
2244 BV Wassenaar
Tel:
Eigenaar:
N.V. Exploitatiemaatschappij de Wittenburg
Oppervlakte:
1
Openstelling:
ja door gebruikers horeca
Huis toegankelijk
Huis:
Ja – mits als gast van het huis
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja – tuin toegankelijk mits gast van het huis
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja – mits als gast van het huis
Horeca
Horeca:
Ja
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja – Bushalte Kerkehout. Daar ziet u aan uw rechterhand een tunnel waar u doorheen gaat en rechtsaf sla. U loopt 50 meter (richting Den Haag) en slaat u links af (ten hoogte van 2 witte pilaren) het bospaadje in. dit volgend komt u bij Kasteel de Wittenburg.
parkeren
Parkeren:
Ja
Wandelroute(s) aanwezig:
Onbekend
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
Honden:
Onbekend
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW
NSW:
Ja

De Wittenburg

Wassenaar – Zuid-Holland

In de 17de eeuw heet het buiten Het huys te Hoeffijser en is dan het bezit van Pieter Maartenszn Hoeffijser uit wiens (brouwers-)familie hij het goed erft. In de 18de eeuw noemt men het huis Het Groote Hoefijzer. Abraham Ligtvoet en notaris Hendrik van Leeuwen bezitten de buitenplaats vanaf 1784. Moderniseringen aan het huis volgen na 1845 als C. Schiffer van Bleyswijk (1793-1873) het goed bezit. Uiteindelijk geven Helenus Speelman (1857-1909) en zijn echtgenote Adrienne Sloet van Oldruitenborgh (1860-1941) het de naam De Wittenburg. Het kasteel komt in de plaats van een ouder huis dat Wiltenburg of Nijestate heette. Vader Johan J. en zonen M. Adrianus. en Johan van Niekerken zijn verantwoordelijk architecten en Henri Copijn (1842-1923) is de tuinontwerper. Een groot deel hiervan wordt openbaar wandelpark na gemeentelijke aankoop in 1955.