locatie
Waar
Straal

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig
Adres:
Windgatseweg 18
 
3235 NX Rockanje
Website:
Tel:
Eigenaar:
Oppervlakte:
20
Openstelling:
Deels vrij toegankelijk. Huis is rijksmonument, niet toegankelijk
Huis:
Nee
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja - Het landgoed is toegankelijk voor leden van Natuurmonumenten en Stichting Zuid-Hollands Landschap.
Horeca
Horeca:
Ja - Restaurant / Paviljoen De Meidoorn
Horeca besloten:
Onbekend
Rolstoel toegankelijk:
Nee
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Van Rotterdam ga je met de metro naar Spijkenisse-Centrum. Vandaar kun je met buslijn 103 naar de halte Rockanje Tweede Slag. Kijk op 9292ov voor actuele reistijden met het adres: Duinrand 16 te Rockanje.
parkeren
Parkeren:
Ja
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja - Via de Windgatseweg in Rockanje kom je op het landgoed. De Strypemonderoute is een wandeling in het duingebied Voornes Duin. Deze wandeling gaat over het landgoed Strypemonde. De route is rood gemarkeerd en 5 km. De route is te downloaden.
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
ruiterroute(s) aanwezig
Ruiterroute(s) aanwezig:
Ja - Ruiterpaden zijn in het natuurgebied aanwezig. Informatie over deze paden vind je bij de VVV.
Honden:
Nee
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

Strypemonde

Rockanje - Zuid-Holland

In de 18de eeuw ontgint men hier de polder Windgat en ontstaan er buitenplaatsen. Vanouds ligt hier een natuurgebied met het meertje De Waal. Dit is een restant van een oude getijdenkreek die De Strype heet en die lange tijd in de zee uitmondt. De kreek wordt later door de St. Pietersdijk en Noorddijk afgedamd. Hiermee is de naam verklaard. In 1937/38 bouwt architect Jetze W. Janzen (1891-1957) hier voor zijn opdrachtgever James van Hoey Smith (1891-1965) een huis dat als buitenverblijf en jachthuis zal worden benut op deze door dezelfde opdrachtgever ontwikkelde buitenplaats. Naast een dienstwoning met garage bouwt men ook een slachtkamer voor het wild. Bij de oprijlaan bevindt zich een boerderij die vanaf 1850 functioneert als rentmeesterwoning en kantoor van de Maatschappij ter Exploitatie van Voorne’s Duin.











Scroll naar boven