locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Drostestraat 20
 
3958 BK Amerongen
Tel:
Eigenaar:
Stichting Kasteel Amerongen
Oppervlakte:
10
Openstelling:
Huis en tuinen zijn een museum.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja - T/m oktober: dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur. Niet toegankelijk voor rolstoelen. Vanaf 1 november donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Eerste rondleiding start om 12.00 uur.
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja - Entreeprijs huis en tuin: € 10,-. Entree tuin: € 3,- MJK-houders gratis toegang.
Kasteel toegankelijk
Kasteel toegankelijk:
Ja
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja - Landgoed is beperkt tot kasteel en tuinen, de omgeving is nu in beheer bij Utrechts landschap.
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja
Horeca
Horeca:
Ja - Swijnenburg
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja - Swijnenburg
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Bushalte in dorp Amerongen
parkeren
Parkeren:
Ja - Beperkt voor het kasteel, verdere mogelijkheden in het dorp.
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
Ruiterroute(s) aanwezig:
Nee
Honden:
Nee - Uitzondering voor zorghonden
Honden mogen loslopen:
Nee
Museumwinkel
Museumwinkel:
NSW
NSW:
Ja

Kasteel Amerongen Vriend van sKBL

Amerongen - Utrecht

Vriend van sKBL Vriend van sKBL

Het jaar 1673 wordt rampzalig voor Kasteel Amerongen. Na het binnenvallen van de troepen van Lodewijk XIV (1638 -1715) oefenen zij vooral in de provincie Utrecht een schrikbewind uit. Vele buitenplaatsen en kastelen langs de Vecht en elders in deze streken vallen ten prooi aan dit alles vernietigende vijandelijke leger. Amerongen wordt, nadat de eigenaren met dreigementen zijn gechanteerd, in februari 1673 in brand gestoken. Hiervoor wordt het kasteel volledig met takkenbossen gevuld. Direct na de brand gaan Godard A. van Reede (1621-1691) en zijn vrouw Margaretha Turnor (1613-1700) aan de slag om de verwoestingen teniet te doen. De Amsterdamse meester-timmerman Hendrik Geurtszn Schut (1622-1695) krijgt met andere bouwlieden de opdracht tot de herbouw van het kasteel, waarbij Margaretha het alziende oog is. Haar man is door zijn diplomatieke werkzaamheden voor stadhouder Willem III (1650-1702) voortdurend in het buitenland. Wie de nieuwbouw ontwerpt, is helaas niet bekend, al zijn er onderzoekers die wijzen in de richting van architect Maurits Post (1644 -1677). Al in 1685 is het kasteel weer in volle luister hersteld, waarna er aan het ex- en interieur door de eeuwen heen weinig is veranderd. Even is Kasteel Amerongen wereldnieuws als de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) met zijn echtgenote hier in 1918 tijdelijk neerstrijkt na zijn vlucht uit Duitsland en Amerongen abdiceert.











Scroll naar boven