locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Landgoed winkel NSW Openbaar vervoer Parkeren Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Haereweg 4
 
8121 PJ Olst
Tel:
Eigenaar:
Stichting IJssellandschap
Oppervlakte:
156
Openstelling:
Dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur is de benedenverdieping toegankelijk. Bovenverdieping is kantoor van IJssellandschap
Huis toegankelijk
Huis:
Ja – In het huis zijn Culture Club De Haere en stichting Het IJssellandschap gevestigd.
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja
Horeca
Horeca:
Ja
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja – Dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur café. Kleine keuken van 12.00 – 16.00 uur
Rolstoel toegankelijk:
Onbekend
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja – 10 minuten lopen van bushalte
parkeren
Parkeren:
Ja
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
Ruiterroute(s) aanwezig:
Nee
honden
Honden:
Ja РHonden toegelaten in caf̩
Honden mogen loslopen:
Nee
Landgoed winkel
Landgoedwinkel:
Ja
NSW
NSW:
Ja

De Haere

Olst – Overijssel

In 14e-eeuwse documenten wordt de Hof ter Hare (Haer), een boerderij dus, van de familie Ter Haer vermeld. De bouw van de middelgrote havezate vindt in 1559 plaats onder Hendrik van Oldeneel. De Van Oldeneels zijn rooms-katholiek en blijven dat. Daarmee kunnen ze niet tot de Ridderschap van Overijssel toetreden (lid zijn van de ‘gereformeerde kerk’ is een vereiste) en wordt De Haere een ‘slapende havezate’. Onder de Deventer bestuurder Jan van Suchtelen (1733-1803) komt het hoofdgebouw in zijn huidige vorm tot stand; hij moet een gezin met 10 kinderen huisvesten. Het wordt een huis met twee vooruitspringende vleugels, op een kasteeleiland met bakstenen keermuren en een rechthoekig terras met afgeronde hoeken, gelegen in een geometrisch lanenstelsel. De rechthoekige buitengracht wordt later vergraven en weer later aangesloten op de westelijke vijverpartij. Deze ligt in het westelijk, vroeg-landschappelijke deel van de parkaanleg, tussen grote grondlichamen. Na 1866 wordt de als een zonderling figuur aangeduide Pierre Gustave Voûte (?-1901) de nieuwe eigenaar. Voûte laat de toren aan de noordwest hoek bouwen, in neoclassicistische stijl en hij laat in 1870 een schijnruïne, een folly, optrekken. Het is net een niet afgemaakte ronde toren van een donjon.