locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Museum winkel Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Honden losloopgebied Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig
Adres:
Rijksweg 134
 
1981 LD Velsen-Zuid
Tel:
Eigenaar:
Vereniging Hendrick de Keyser (huis) en vereniging
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Ja
Huis toegankelijk
Huis:
Ja - bijzonder interieur en stucwerk
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja - koetshuis, ijskelder, moes- en siertuin, tuinmuren, tuinornamenten
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja
Horeca
Horeca:
Ja
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Vanaf treinstation Driehuis wandel je in 15 minuten naar Beeckestijn. Je arriveert aan de achterzijde van de buitenplaats.
parkeren
Parkeren:
Ja - bij Beeckestijn ligt een parkeerplaats
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
ruiterroute(s) aanwezig
Ruiterroute(s) aanwezig:
Ja
honden
Honden:
Ja - delen aangelijnd
honden mogen loslopen
Honden mogen loslopen:
Ja
Museumwinkel
Museumwinkel:
NSW
NSW:
Ja

Beeckestijn

Velsen-Zuid - Noord-Holland

De oorsprong van Beeckestijn gaat terug tot aan het begin van de 17de eeuw of mogelijk nog eerder, als hier een boerenhofstede staat aan de oevers van het vroegere Wijckermeer. De buitenplaats dankt haar naam aan de familie Beeckestijn die hier ooit eigenaar was. Tussen 1716 en 1721 wordt het huis ingrijpend verbouwd en uitgebreid door Jan Trip de Jonge (1691-1721). De karakteristieke voorgevel in Louis XIV-stijl dateert uit die tijd. De gevel wordt bekroond met het alliantiewapen Trip-Van Hoorn. In diezelfde tijd worden de beide bijgebouwen opgetrokken. Deze doen lange tijd dienst als koetshuis, paardenstalling en oranjerie. Beeldhouwer Ignatius van Logteren (1685-1732) vervaardigt in 1717/1718 voor deze buitenplaats figuratief stucwerk. Het zijn ondermeer twee levensgrote vrouwenfiguren (Luxuria en Temperantia) die worden aangebracht in de hal van het hoofdhuis. Ook maakt hij voor Beeckestijn sierlijk plafondstucwerk. De huidige vooruitspringende zijvleugels worden in 1755 gerealiseerd in opdracht van eigenaar Jacob Boreel (1711-1778). Hij geeft ook de opdracht tot de aanleg van het park aan de achterzijde van het huis. Boreel, gehuwd met Agneta M. Munter (1717-1761), wordt wel gezien als de belangrijkste eigenaar van deze buitenplaats, die hij in 1742 verwerft, al zal hij door zijn vele gezantschappen waarschijnlijk weinig hebben kunnen genieten van zijn bezittingen in Velsen-Zuid. In de imposante tuin zijn tal van stijlkenmerken zichtbaar. Van de vroegere geometrische tuinopzet resteert onder meer de indrukwekkende zichtas achter het huis die uitloopt op de spiegelvijver. Algemeen wordt gezegd dat hier op Beeckestijn de eerste zogenaamde Engelse landschapstuin is aangelegd. Deze romantische ontwerpwijze kenmerkt zich ondermeer door de aanleg van kronkelende paden en door bos omzoomd weiland. Verantwoordelijk ontwerper is de Duitser Johann Georg Michaël (1738-1800), die hier in die tijd als boschgardenier woont en werkt. Het goed is eeuwenlang in handen van de familie Boreel tot de gemeente Velsen de buitenplaats in 1952 van hen koopt. Sinds enige tijd is de Vereniging Hendrick de Keyser beherend eigenaar van de monumentale gebouwen en heeft de Vereniging Natuurmonumenten het park en bos in het beheer genomen. In de tuin en het bos zijn tal van objecten te vinden zoals een ijskelder, een slangenmuur die gedeeltelijk een kruiden- en bloementuin omsluit en er zijn fraaie tuinbeelden te zien. Voorts is er een berceau of loofgang en kent Beeckestijn een bijzondere lange eikenlaan. Van de originele bijgebouwen in de tuinen is alleen de neogotische kapelwoning bewaard gebleven. De tuinmanswoning, kluizenaarshut, menagerie en oranjerie zijn verdwenen. Rondom de geschulpte vijverkom pronken acht nieuwe vazen. De vorige vazen waren bijna allemaal vernield. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben de nieuwe vazen stevig opgemetseld en met klimop gevuld.











Scroll naar boven