locatie
Waar
Straal

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Honden losloopgebied Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Kennemerstraatweg 278
 
1851 BG Heiloo
Tel:
Eigenaar:
Natuurmonumenten + Vereniging Hendrick de Keyser
Oppervlakte:
0
Huis:
Nee - Huis telt vele authentieke elementen
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja - De tuinen telt verschillende sculpturen en objecten. In de besloten boomgaard staan 87 fruitbomen van 43 Oudhollandse rassen.
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja - Heel bijzonder is hier het feit dat de zon op 21 juni ondergaat in de rechte lijn van de zichtas die vanuit het huis het park inloopt. Het complex telt tal van tuinhistorisch interessante objecten. De Historische Vereniging Heiloo organiseert circa 20 rondleidingen op Nijenburg per jaar op de zondagen. Op www.hvheiloo.nl vind u de agenda.
Horeca:
Nee
Horeca besloten:
Nee
Rolstoel toegankelijk:
Nee
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Vanaf het treinstation in Heiloo is het ongeveer 30 minuten lopen naar Landgoed Nijenburg.
parkeren
Parkeren:
Ja - Ga vanaf de A9 richting Heiloo. In bebouwde kom Heiloo eerste afslag links (Nijenburgerweg).
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
Ruiterroute(s) aanwezig:
Nee
honden
Honden:
Ja - Delen zijn losloopgebied, delen aan de lijn.
honden mogen loslopen
Honden mogen loslopen:
Ja
NSW
NSW:
Ja

Nijenburg

Heiloo - Noord-Holland

Rond 1600 laat de Alkmaarse burgemeester Gerrit van Egmond van de Nijenburg (1576-1636) hofstede De Nijenburg te Heiloo aanleggen. Jaren later, rond 1705-1710, bouwt zijn kleinzoon Gerard het huis dat wij kennen. Ook legt hij de tuinen aan, waar veel bijzondere beeldhouwwerken te zien zijn geweest. De Hercules beelden, waarvan één in gevecht met Acheloüs, de 7-koppige draak, en de ander met Hydra zijn bewaard gebleven, alsmede een afgehakte kop van de god Pan. Deze kop staat op een sokkel achter het huis, terwijl de andere beelden voor het huis staan. In 1742 gaat de buitenplaats over op de familie Van Foreest, die de Nijenburg tot 2007 zal blijven bewonen. In 1831, 1850 en 1860 vinden verbouwingen aan het huis plaats.. Het indrukwekkende koetshuis dateert uit van 1715-1720. Net als op Beeckestijn wordt ook hier rond 1820 het zogenaamde Engelse werk aangelegd. Dit bestaat uit een in landschapsstijl vormgegeven bos met bloementuin, kippenren en tuinpriëlen. Ook is er een comédie of natuurtheater te vinden en een batterij, het enige Nederlandse voorbeeld van een zogenaamde battle-garden. Hier kan men met ware loopgraven een complete veldslag nabootsen. Na het overlijden van Elisabeth Snethlage-van Foreest (1920-2007) worden het koetshuis (2007) en het hoofdhuis (2010 en 2011) gerestaureerd door Vereniging Hendrick de Keijser, die de gebouwen in 2004 in eeuwige erfpacht verwierf van de Vereniging Natuurmonumenten. De Vereniging Natuurmonumenten verwierf in 1928 71 hectare land, gevolgd door de aankoop van 157 hectare en de gebouwen in 1966.











Scroll naar boven