locatie
Waar
Straal

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Honden losloopgebied Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Kennemerstraatweg 278
 
1851 BG Heiloo
Tel:
Eigenaar:
Ver. tot behoud van Natuurmonumenten + Ver. Hendri
Oppervlakte:
0
Huis:
Nee – huis telt vele autentieke elementen
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja – De tuin telt verschillende sculpturen en objecten zoals oranjerie en tuinornamenten
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja – Heel bijzonder is hier het feit dat de zon op 21 juni ondergaat in de rechte lijn van de zichtas die vanuit het huis het park inloopt. Het complex telt tal van tuinhistorisch interessante objecten.
Horeca
Horeca:
Ja
Horeca besloten:
Onbekend
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja – Vanaf het treinstation in Heiloo is het ongeveer 20 min. lopen naar Landgoed Nijenburg.
parkeren
Parkeren:
Ja – Ga vanaf de A9 richting Heiloo. In bebouwde kom Heiloo eerste rechts (Kerkelaan). Spoorweg oversteken en rechtdoor. Parkeerplaats Belieslaan ligt dan na 200 meter aan de rechterkant.
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
Ruiterroute(s) aanwezig:
Nee
honden
Honden:
Ja – delen zijn losloopgebeid, delen aan de lijn
honden mogen loslopen
Honden mogen loslopen:
Ja
NSW
NSW:
Ja

Nijenburg

Heiloo – Noord-Holland

Rond 1600 laat de Alkmaarse burgemeester Gerrit van Egmond van de Nijenburg (1576-1636) hofstede De Nijenburg te Heiloo aanleggen. Jaren later bouwt zijn kleinzoon het huis dat wij kennen. Ook legt hij de tuinen aan, waar veel bijzondere beeldhouwwerken te zien zijn geweest. Hercules en Hydra zijn bewaard gebleven, alsmede een afgehakte kop van de god Pan. Deze kop staat op een sokkel achter het huis, terwijl de andere beelden voor het huis staan. In 1748 gaat de buitenplaats over op de familie Van Foreest, die de Nijenburg tot 2007 in bezit houdt. Rond 1750 wordt het huis weer verbouwd. Het indrukwekkende koetshuis dateert uit 1761 en wordt door meesteraannemer D. de Vries gebouwd. Net als op Beeckestijn wordt ook hier rond 1820 het zogenaamde Engelse werk aangelegd. Dit bestaat uit een in landschapsstijl vormgegeven bos met bloementuin, kippenren en tuinpriëlen. Ook is er een comédie of natuurtheater te vinden en een batterij, het enige Nederlandse voorbeeld van een zogenaamde battle-garden. Hier kan men met ware loopgraven een complete veldslag nabootsen. Na het overlijden van Elisabeth Snethlage-van Foreest (1920-2007) komt het huis in handen van Vereniging Hendrick de Keijser. Natuurmonumenten koopt hier al in 1928 grond aan ter voorkoming van dreigende ruilverkavelingen.