locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig
Adres:
Hagendorenweg 1
 
6436 CR Amstenrade
Tel:
Eigenaar:
particulier bewoond
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Park overdag toegankelijk; rondleidingen in huis op aanvraag.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja – op aanvraag, 10 pers. of meer
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja – overdag, zomer 10.00- 18.00 u, winter tot 16.00 u.
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja
Horeca:
Nee
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja – Koffie, thee en vlaai alleen bij rondleiding
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja
parkeren
Parkeren:
Ja
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
Honden:
Onbekend
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

Kasteel Amstenrade Vriend van sKBL

Amstenrade – Limburg

Vriend van sKBL Vriend van sKBL

Het dorp Amstenrade is bekend sinds begin 13de eeuw. Oudere schrijfwijzen zijn o.a. Osterode, Anstenroden, Amstenrode en Amstenraedt. Het tweede deel van de naam is ‘rode’, ‘rooiing van bos, ontginning’ is de betekenis. Het eerste deel moet de persoonsnaam ‘Ansto’ zijn. In 1779 koopt de Luikse bankier Nicolaas Willems Amstenrade. Het verouderde kasteel wordt op de vierkante toren na gesloopt. De Luikse architect Bartholome Digneffe (1724 1784) ontwerpt een monumentaal Luiks-classicistisch kasteelachtig landhuis. Maar door het overlijden van Willems in 1788 wordt het plan slechts ten dele gerealiseerd. Enkel twee, op de gespaarde vierkante toren aansluitende vleugels worden opgetrokken. Amstenrade vererft vervolgens op Willems’ nicht Marie Anne Victoire barones de Hayme de Bomal (1751-1806), gehuwd met Claudius Joseph, graaf de Marchant et d’Ansembourg (1745-1798). Voor het rondom het huis liggende park maakt de Duitse tuinarchitect Maximilian Friedrich Weyhe (1775-1846) ca. 1815 een nieuw ontwerp in landschapsstijl. Een tweetal zichtassen loopt vanuit het huis over parkweiden in respectievelijk noordelijke en noordoostelijke richting. De noordelijke zichtas eindigt bij een combinatie van een kunstmatige grot met een tweetal tunnels (‘de Kloes’), een ruïne en een rotsbrug; alles uit mergel en baksteen.