locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Hoofdweg 96
 
9681 AJ Midwolda
Tel:
Eigenaar:
Stichting het Groninger Landschap
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Vanuit en in het koetshuis, dat naast de Ennemaborg staat, organiseert het vrijwilligersteam allerlei excursies en activiteiten. Het Koetshuis is op zaterdagen en zondagen geopend tussen 12.00 en 17.00 uur.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja - Alleen de benedenverdieping en kelder van de borg zijn vrij toegankelijk. Dit is een atelier en expositieruimte. info@mayawildevuur.nl www.mayawildevuur.eu
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja
Horeca
Horeca:
Ja - In het koetshuis alleen in het weekend. Zij maken voornamelijk gebruik van streek- en biologische producten.
Horeca besloten:
Onbekend
Rolstoel toegankelijk:
Onbekend
OV bereikbaar:
Onbekend
Parkeren:
Onbekend
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja - De wandelroute van 6 kilometer bij de Ennemaborgh loopt door de barokke parktuin, een donker bos, open velden en langs een natuurplas. Het gebied wordt begraasd door Konikpaarden. Op de website is de route te downloaden..
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
Honden:
Onbekend
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

Ennemaborgh

Midwolda - Groningen

De Ennemaborgh zal van oorsprong een versterkte boerderij zijn geweest. Het bouwjaar van de borg is niet bekend. De oudste documenten gaan terug tot 1391. Een zekere Sebo Ennens of ‘Ennema’ en een ‘steenhuis’ worden genoemd, oftewel de ‘borg van Ennema’. Tussen 1681 en 1695 wordt de borg bijna volledig afgebroken en vervangen door het nu nog bestaande, vierkant symmetrische landhuis. Anna Maria Clinge (1650-1709) had de Ennemaborgh geërfd en was in 1681 getrouwd met de bankierszoon Wilhelmus Hora (1646-1696). Het paar wil zich meten met de landadel van Groningen, dus zijn een nieuw huis en park noodzakelijk. Het achterpark vormt een zeer lange, smalle rechthoek, bestaande uit een parkgedeelte in landschappelijke stijl dat aansluit op het huiseiland en het bosgebied ten zuiden ervan. Aan de voorzijde ligt een prachtig park met een oprijlaan van 3 kilometer. Naast de borg staat een ongeveer tweehonderd jaar oude beuk. Achter de borg ligt een vijver, die vroeger mogelijk onderdeel vormde van de oude gracht. In 1965 is de borg gerestaureerd en in 1980 is het park grotendeels teruggebracht tot de 18e eeuwse barokstijl Bij de borg hoorden ook twee arbeidershuisjes. Ze zijn gerestaureerd en behoren nu tot de oudste woningen in Midwolde. Stichting Het Groninger Landschap is eigenaar van het bos.











Scroll naar boven