locatie
Waar
Straal

Landgoed toegankelijk
Adres:
Wilpsedijk 10
 
7384 CC Wilp
Tel:
Eigenaar:
Stichting IJssellandschap
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Deels toegankelijk; huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk.
Tuin:
Onbekend
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja
Horeca:
Onbekend
Horeca besloten:
Onbekend
Rolstoel toegankelijk:
Onbekend
OV bereikbaar:
Onbekend
Parkeren:
Onbekend
Wandelroute(s) aanwezig:
Onbekend
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
Honden:
Onbekend
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

Het Schol

Wilp – Gelderland

Het woord ‘schol’ kan o.a. ‘ondiepte’, maar ook ‘aardkluit’ (als hogere grond) betekenen. Beide betekenissen passen hier. Op een heuvel, centraal in het bijbehorende park, staat het hoofdhuis Het Schol. En aangrenzend ligt een oud IJsselwiel of -kolk (kleine plas ontstaan door dijkdoorbraak), vergraven tot een vijverpartij met twee armen. De heuvel is opgeworpen met grond uit die waterpartij. Bij de parkaanleg maakt Samuel Adrianus van Lunteren (1813-1877) gebruik van dit hoogteverschil. De buitenplaats wordt als een werkverschaffingsproject aangelegd, in opdracht van de Deventer kantonrechter Willem Herman Cost Jordens (1799-1875). Het thans roodbruin gepleisterde huis is in 1851 gebouwd, brandt in 1974 af, is decor voor scenes uit de film ‘Een brug te ver’ en wordt vanaf 1986 gerestaureerd.