locatie
Waar
Straal

Landgoed toegankelijk
Adres:
Poll-laan 5
 
7383 RT Voorst
Website:
Tel:
Eigenaar:
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Landgoed is vrij toegankelijk; huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk.
Huis:
Nee
Tuin:
Nee
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja
Horeca:
Nee
Horeca besloten:
Nee
Rolstoel toegankelijk:
Onbekend
OV bereikbaar:
Onbekend
Parkeren:
Onbekend
Wandelroute(s) aanwezig:
Onbekend
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
Honden:
Onbekend
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

De Poll

Voorst – Gelderland

Vriend van sKBL

Een ‘pol’ is een ‘heuveltje’ of een ‘eilandje’ en in het rivierengebied is het vaak de aanduiding voor een ‘terp’. In geval van De Poll is een verhoogde ligging zeer zeker noodzakelijk, het ligt namelijk buitendijks, nabij de IJssel. Het tegenwoordige huis krijgt zijn vorm in de 18de eeuw, met de grootste veranderingen rond 1800, onder Willem Anne Schimmelpenninck van der Oye (1750-1816). Het huis is gelegen nabij een grote waterpartij. Het is een vergraven wiel, een waterpartij ontstaan door een dijkdoorbraak, of misschien is het een oude IJsselloop. De tuin- en parkaanleg in de nabijheid van het huis is waarschijnlijk naar ontwerp van Isaek Hendrik Jacob van Lunteren (1780-1848). In 1932 voert Leonard Antonij Springer (1855-1940) nog een reorganisatie uit. De lange oprijlaan is van voor hun tijd.