locatie
Waar
Straal

Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig
Adres:
Hoofdweg 255
 
9765 CH Paterswolde
Tel:
Eigenaar:
Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten
Oppervlakte:
17
Openstelling:
Huis Vennebroek kan particulier bewoond worden en is dus niet toegankelijk. In het oude koetshuis langs de laan kan men terecht in het informatiecentrum.
Huis:
Nee
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja
Horeca:
Nee
Horeca besloten:
Onbekend
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Bushalte Noordwijk of Vennerstraat (Paterswolde)
parkeren
Parkeren:
Ja - Langs de Hoofdweg bij nr. 266
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
Fietsroute(s) aanwezig:
Nee
Ruiterroute(s) aanwezig:
Nee
honden
Honden:
Ja - honden toegestaan mits aangelijnd
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW
NSW:
Ja

Vennebroek

Paterswolde - Drenthe

Vennebroek werd ook wel geschreven als Venbroek en laat daarmee direct de samenstellende delen’ ven (ne)’ en ‘broek’ zien. Beide woorden duiden op ‘laaggelegen, dras, moerassig land’. En ‘ven(ne)’ mogelijk meer richting ‘water, een kleine plas’ en ‘broek’ meer richting ‘moerasland met houtgewas, moerasbos’. Het midden 19e-eeuwse huis ligt dan ook te midden van, vroeger zeker, drassige weilanden tussen lanen en kent een zeer kleine landschappelijke aanleg met een gracht en een vijver. Het goed zelf wordt overigens in 1631 al beschreven en is van 1689 tot 1747 een havezate met bijbehorende rechten. In 1747 gaan deze rechten over op het Huis te Anloo. Het huidige, classicistisch aandoende huis wordt in 1848 in opdracht van de gepensioneerde militair Joan Hendrik van Iddekinge (1800-1881) gebouwd.