locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren
Adres:
Tolweg 9
 
1967 NG Heemskerk
Tel:
Eigenaar:
Oppervlakte:
0
Openstelling:
De tuin is gratis toegankelijk, in het kasteel is een jeugdherberg gevestigd, Stayokay.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja - het kasteel is alleen toegankelijk voor de gasten die verbijven in de hostel Stayokay.
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja - De tuin is iedere dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. In de winterperiode tot zonsondergang geopend. In de zomerperiode op vrijdagavond tot 21.00 uur.
Horeca:
Onbekend
Horeca besloten:
Onbekend
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - vanuit station Uitgeest of station Beverwijk bus 073 en 73 tot halte Baandert, Heemskerk. Daarna ca. 200 meter lopend in Z-O richting naar slot Assumburg aan de Tolweg.
parkeren
Parkeren:
Ja - De toegang aan de Tolweg (aangegeven met een groot groen parkeerbord) voert naar het parkeerterrein direct grenzend aan de ingang van de kasteeltuin.
Wandelroute(s) aanwezig:
Onbekend
Fietsroute(s) aanwezig:
Nee - Er mogen geen fietsen in de tuin komen.
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
Honden:
Nee
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

Kasteel Assumburg Vriend van sKBL

Heemskerk - Noord-Holland

Vriend van sKBL Vriend van sKBL

De kasteeltuin is altijd nauw verbonden geweest met kasteel Assumburg. Het ontstaan van de tuin is begonnen toen de rijke koopman en regent Jean Deutsz uit Amsterdam 300 jaar geleden zijn oog liet vallen op het kasteel. Hij verwierf het in eigendom, verbouwde het slot grondig en vulde het aan met een prachtige pronktuin. De in 1729 gemaakte gravures (replica in de tuin aanwezig) maken duidelijk hoe de tuin er in die tijd uit zag. In de 19 eeuw werd alles wat Frans was afgezworen, de tuin veranderde van vorm en inhoud en werd steeds meer aan haar lot over gelaten. Rond 1900 was het kasteel zo verwaarloosd dat het voor 1 gulden aan het Rijk werd verkocht, die het daarna weer langzaam restaureerde. Met de tuin liep het slechter af. De gronden werden verkocht en delen hiervan werden gebruikt als vuilnisbelt. Eind 20e eeuw verwierf de gemeente Heemskerk het eigendom van de gronden rond het kasteel en besloot er een park (Assumburg/Oud Haerlem) op aan te leggen. De grachten rond het kasteel werden weer uitgegraven en de grond gesaneerd. De aanleg van de tuin kon beginnen. Op dezelfde plek als 300 jaar geleden is een unieke, Frans Classicistische pronktuin aangelegd. Onder leiding van hoofd groenvoorziening Nico Brantjes werd een plan gemaakt naar het voorbeeld van de gravures van 1729. In 2011 vond de opening van de tuin plaats. Een grote groep vrijwilligers is dagelijks bezig met het onderhoud.Scroll naar boven