locatie
Waar
Straal

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Parkeren Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Het Pad 15
 
9365 TA Niebert
Tel:
Eigenaar:
Stichting Het Groninger Landschap
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Iwema Steenhuis wordt nog bewoond en is dus niet open voor publiek. De schuur achter het steenhuis is dat wel, waar nu het molen- en bakkerijmuseum ’t Steenhuus is gevestigd. Het museum is vanaf 1 mei tot 1 november op donderdag, zaterdag en zondag geopend van 13.30 tot 17.00 uur.
Huis:
Nee
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja
Horeca
Horeca:
Ja - Als het museum geopend is
Horeca besloten:
Onbekend
Rolstoel toegankelijk:
Onbekend
OV bereikbaar:
Onbekend
parkeren
Parkeren:
Ja
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja - Er is er een wandeling van 3 kilometer, die leidt door de tuin en langs de elzensingels. Het Groninger Landschap heeft meerdere wandelingen met gidsen.
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja - fietstochten georganiseerd door Het Groninger Landschap . De route loopt over ’t Pad, de eeuwenoude verbindingsweg tussen Marum en Leek.
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
Honden:
Onbekend
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

Iwema-Steenhuis

Niebert - Groningen

Het Iwema-steenhuis is een van de weinige nog resterende steenhuizen in de provincie Groningen. Het ligt in het dorpje Niebert in het Westerkwartier. Het steenhuis dateert uit rond 1400. De naam verwijst naar de familie Iwema die er oorspronkelijk woonde. Deze familie hoorde niet tot de Groninger adel, wat wellicht verklaart waarom het steenhuis nooit is uitgegroeid tot een borg. In de loop van de jaren zijn er meerdere verbouwingen geweest. De meest ingrijpende vond plaats in het begin van de 19e eeuw door de lokale dominee Reinder Damsté, die het steenhuis verbouwde tot boerderij, er grote vensters in plaatste, het steenhuis (voorhuis) verlaagde en het geheel witpleisterde. Het oorspronkelijke steenhuis is nog te herkennen in de vorm van het voorhuis en aan de kloostermoppen die aan binnenzijde van de westelijke muur nog te zien zijn. Het steenhuis werd in 1851 gekocht door de familie De Boer. Nazaten daarvan wonen er nog steeds. Zij hebben het huis en de omliggende landerijen in 1988 verkocht aan het Groninger Landschap.Scroll naar boven