locatie
Waar
Straal

Landgoed toegankelijk Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig
Adres:
Banninkslaan 4
 
7427 RE Deventer
Tel:
Eigenaar:
Stichting Sandberg van Leuvenum
Oppervlakte:
300
Openstelling:
Het landgoed is grotendeels toegankelijk. Huis en directe omgeving worden gebruikt voor huwelijken en besloten bijeenkomsten.
Huis:
Nee
Tuin:
Nee
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja
Horeca:
Onbekend
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja – Indien gewenst kan catering worden verzorgd bij een bijeenkomst.
Rolstoel toegankelijk:
Onbekend
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja – Vijf minuten lopen van bushalte
parkeren
Parkeren:
Ja – Beperkt
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
honden
Honden:
Ja – Mits aangelijnd
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

De Bannink

Deventer – Overijssel

De buitenplaats met daarop het huis werd in de 17e eeuw gesticht bij de boerderij Bannink aan de Essener enk in het toenmalige schoutambt Colmschate. De stichters waren patriciërs uit Hanzestad Deventer, die het slechte klimaat van de stad wilden ontvluchten. De laatste eigenaren waren telgen van het geslacht Sandberg. Onder meer Ferdinand François baron de Smeth, die op 4 februari 1913 te Diepenveen huwde met jonkvrouw Ada Wilhelmina Sandberg tot Essenburg, wier familie deze buitenplaats bezat. Na de afbraak van het oude huis De Bannink liet zijn nazaat Rudolph Antonie Peter Sandberg (die daarvoor op Klein Essenburg te Hierden woonde) een nieuw landhuis bouwen naar ontwerp van de Deventer architect J.D. Gantvoort. Het huis werd gebouwd in neo-renaissancestijl. Bij de bouw van het landhuis werd ook een gracht aangelegd. Bij het huis staat een koetshuis, dat nog veel elementen bevat uit de oude tijd. Het bood ruimte voor paarden, en later voor auto’s. Rudolph Antonie Peter Sandberg was onder andere voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC). Zelf heeft hij nooit een auto bestuurd. Na enig verval in de laatste decennia wordt nu weer gestaag gewerkt aan de restauratie van het huis en het koetshuis. In de periode 2008-2010 werden de karakteristieke toren, de luiken en de toegangspoort gerestaureerd, alsmede de slotgracht gedregd. Het bijbehorende koetshuis is in zijn oorspronkelijk staat teruggebracht. Ook in het interieur zijn nog diverse oorspronkelijke details bewaard gebleven, zoals de koperen pompkranen en het granito aanrecht in de keuken en de gobelin betengeling in de eetzaal. De pachtboerderijen en dienstwoningen op het landgoed zijn te herkennen aan de donkergroene luiken met verticale lichtgele strepen aan de rechterkant.