locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren
Adres:
Kasteel 3
 
3441 BZ Woerden
Tel:
Eigenaar:
Stichting Het Kasteel van Woerden
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Ja
Huis toegankelijk
Huis:
Ja - In gebruik al restaurant en evenementenlocatie
Tuin:
Onbekend
Kasteel toegankelijk
Kasteel toegankelijk:
Ja
Horeca
Horeca:
Ja
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Vertrek vanaf het Stationsplein-Noord rechtdoor over de Stationsweg. Volg de weg naar links bij Oostdam. De weg maakt vervolgens een flauwe bocht naar links. Het kasteel bevindt zich na de bocht aan uw linkerhand.
parkeren
Parkeren:
Ja - Op het terrein van Kasteel Woerden zijn 56 gratis parkeerplaatsen. Deze bevinden zich direct achter het kasteel en zijn gratis voor onze gasten.
Wandelroute(s) aanwezig:
Onbekend
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
Honden:
Onbekend
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

Kasteel van Woerden Vriend van sKBL

Woerden - Utrecht

Vriend van sKBL Vriend van sKBL

Het Kasteel van Woerden is rond 1410 in opdracht van hertog Jan van Beieren, heer van Woerden, als burcht gebouwd. De uitleg bestaat ui een vierkant met vier vleugels rond een binnenplaats. Van de ronde hoektorens zijn er drie sterk verlaagd en werd de vierde als gevangenis in gebruik genomen. Het kasteel was vroeger door water omgeven en bezat een ophaalbrug. In de loop der tijd kende het kasteel vele gebruiksvormen. Zo was het na de Tachtigjarige Oorlog een verdedigingsbolwerk ten dienste van de baljuw van het land van Woerden en dijkgraaf van het Grootwaterschap van Woerden. In het jaar 1787 vergaderde hier de Commissie van Defensie. Dit militair burgercomité (bestaande uit patriotse regenten) probeerde met behulp van vrijwilligers en beroepsmilitairen het gewest Holland te verdedigen tegen prinsgezinde aanvallen. Tussen 1795 en 1798 was het een staatsgevangenis om daarna te dienen als hospitaal voor Engelse en Russische soldaten. Na enige jaren van leegstand werd het een hospitaal voor Franse militairen om hierna weer te dienen als gevangenis voor Franse krijgsgevangenen. Tussen 1818 en 1824 werd het complex als militaire strafgevangenis benut waar wel 450 personen konden worden opgesloten. Hierna werd het een gevangenis voor criminelen. Tot 1872 had het complex de functie van gevangenis en wordt het kort daarop het \"Centraal Magazijn van kleding en uitrusting\" van het Ministerie van Oorlog. In volksmond spreekt men soms nog altijd over \"het magazijn\" als men over het kasteel spreekt. In de loop der eeuwen is er veel aan het gebouwd gerestaureerd en veranderd waarbij de voorgevel misschien nog wel het best bewaard is gebleven. In de jaren zeventig kwam een maatschappelijk gesprek op gang over de bestemming van het gebouw. Dit resulteerde in de oprichting van de \"Stichting het Kasteel van Woerden\" dat als doel heeft om \"het kasteel te behouden, restaureren en exploiteren\". De Stichting Het Kasteel van Woerden verhuurt het kasteel aan de Stichting Vrienden van het Kasteel. Deze stichting verhuurt het Kasteel door aan Abrona, Restaurant Grand Kasteel en Zorgorganisatie Allerzorg. Abrona beheert in het Kasteel sinds november 2006 28 appartementen gerealiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking.Scroll naar boven