locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Landgoed winkel Museum winkel Parkeren Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig
Adres:
Fonteinallee 2b
 
6865 ND Doorwerth
Tel:
Eigenaar:
Gelders Landschap en Kastelen
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Het kasteel is te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur; laatste toegang om 16.00 uur. Groepen op aanvraag.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
Kasteel toegankelijk
Kasteel toegankelijk:
Ja
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja - Het gebied ligt deels in de uiterwaarden, aan de voet van de bosrijke stuwwal. Bosgebied gaat hier over in weilanden en natte ruigtes. Hier zijn veel bijzondere planten en dieren te vinden.
Horeca
Horeca:
Ja
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja
Rolstoel toegankelijk:
Nee
OV bereikbaar:
Nee
parkeren
Parkeren:
Ja
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
ruiterroute(s) aanwezig
Ruiterroute(s) aanwezig:
Ja
honden
Honden:
Ja - Honden niet toegestaan in kasteel, wel aangelijnd op landgoed
Honden mogen loslopen:
Onbekend
Landgoed winkel
Landgoedwinkel:
Ja
Museumwinkel
Museumwinkel:
Ja
NSW:
Onbekend

Kasteel Doorwerth Vriend van sKBL

Doorwerth - Gelderland

Vriend van sKBL Vriend van sKBL

Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1260, tijdens de belegering door de heer van Vianen. Hij steekt het kasteel ook in brand waarschijnlijk als gevolg van een door de graaf van Gelre opgelegde straf om korte metten te maken met de roofzuchtige praktijken van Berend van Dorenweerd, die het kasteel dan bezit. Gedurende de daaropvolgende twintig jaar heeft hij of zijn zoon Hendric van Dodenweerd de burcht weer hersteld. In 1435 verkrijgt Reinald van Homoet het kasteel in bezit en breidt het complex flink uit. Latere kasteeleigenaren verblijven er sporadisch waardoor Doorwerth veel van haar oorspronkelijk uiterlijk wist te behouden. In 1560 voert Adam Schellaert van Obbendorf een verbouwing uit. Alleen veranderingen aan de noordhoek is van latere datum evenals die aan het poortgebouw. Dit gebouw dateer uit 1640 en werd gebouwd in opdracht van Johan Vincent van Schellaert van Obbendorf. Dat het kasteel het rampjaar 1672 overleefd heeft, is te danken aan inspanningen Anton van Aldenburg. Deze Deense edelman was toen eigenaar al komt hij er zelden waardoor het verval inzette. In 1837 verkoopt men het kasteel aan Jacob Adriaan Prosper van Brakell. Hij herstelt het kasteel en gaat er wonen. Na de dood van zijn weduwe zet het verval opnieuw in. Na de oprichting van de Vereniging \'De Doorwerth\' in 1909 en de verwerving van het kasteel door deze vereniging in 1910 vestigt men hier een artilleriemuseum. Initiatiefnemer is Frederic Adolph Hoefer. Dit museum zou later in Delft in het Legermuseum worden voortgezet. Tijdens W.O. II raakt het kasteel zwaar beschadigd maar is daarna weer gerestaureerd. Nu huizen het Museum voor Natuur- en Wildbeheer en Museum Veluwezoom in het kasteel. Bij het kasteel staat een monumentale robinia (eik). Deze zou volgens overlevering in 1579 zijn geplant waarmee dit de oudste boom van Nederland zou zijn. Een bordje bij de boom meldt dat de boom in 1601 door de Fransman Pierre Robin uit het oosten van de Verenigde Staten is meegenomen en kort daarop in hier is geplant. De boom is één van drie. De twee andere bomen zijn tijdens de oorlog gekapt. Deze robinia heeft nu een stamomvang van 7 meter. Van het kasteel zijn spookverhalen bekend want er zou hier de geest ronddwalen van een meisje dat ooit op Doorwerth is verhongerd. Het verschijnsel is het vaakst in de noordvleugel, in het bijzonder in de jachthal waargenomen.











Scroll naar boven