locatie
Waar
Straal

kasteel Keverberg
Tuin toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk Parkeren Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Kasteelhof 4
 
5995 BX Kessel
Tel:
Eigenaar:
Stichting Behoud Kasteel de Keverberg
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Kasteel de Keverberg is opengesteld voor toeristische bezoekers en opereert daarnaast als evenementenlocatie in de particuliere en zakelijke markt.
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
Kasteel toegankelijk
Kasteel toegankelijk:
Ja - Kasteel de Keverberg is dagelijks geopend voor bezoekers van 09:30 – 17:00. Vanwege feestdagen of besloten evenementen kunnen de openingstijden afwijken. Kijk voor de actuele openingstijden op de website.
Horeca
Horeca:
Ja - Midden in het hart van het kasteel vind je Kasteel Kafee 950. Deze unieke horecalocatie bevindt zich op de Binnenplaats van het kasteel en beschikt over een uitgebreide ontbijt-, lunch-, en borrelkaart. Een bezoek aan Kasteel Kafee 950 is ook mogelijk zonder het kasteel te bezoeken en met fijn weer is ook het Maasterras geopend.
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar:
Onbekend
parkeren
Parkeren:
Ja
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja - https://www.visitnoordlimburg.nl/nl/rondje-met-het-pontje-wandel is een mooie wandelroute in de buurt + nog een tal van andere routes in de omgeving.
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja - Een leuke fietsroute in de omgeving is https://www.visitnoordlimburg.nl/en/node/4618 + nog een heleboel andere routes
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
honden
Honden:
Ja - Alleen in de kasteeltuin en op het terras, mits de hond is aangelijnd.
Honden mogen loslopen:
Nee
NSW:
Onbekend

Kasteel De Keverberg

Kessel - Limburg

Door zijn ligging op een opgeworpen heuvel is kasteel de Keverberg een van de weinige nog overgebleven mottekastelen in Nederland. Het kasteel was vanwege zijn ligging op een negen meter hoge heuvel aan de Maas met uitzicht op de Duitse grens, een strategisch belangrijke plek. Van origine was het een van de oudste kastelen in Limburg en stond het bekend als burcht Kessel. ( 9e eeuw) Het huidige kasteel is vermoedelijk deels gebouwd in de 12de eeuw, waarna het in de daaropvolgende eeuwen steeds uitgebreid werd met een ringmuur met weergang, poorttorens en een vierkante donjon. In 1597 is het kasteel door Staatse troepen in brand gestoken en daarna weer herbouwd met een drie verdiepingen hoog bakstenen gebouw. De naam Keverberg is afkomstig van de familienaam De Keverberg d’Aldenghoor, die eigenaar waren van het kasteel van 1779 tot het begin van de twintigste eeuw na overerving van de familie van Merwijk. Het kasteel werd een onderkomen voor schipperskinderen en vervolgens verkochten de erven van de familie de Keverberg het in 1903 aan de congregatie van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. Deze zusters richtten het kasteel in als klooster en maakten er een meisjespensionaat van, het St. Aloysiusgesticht. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bezet door Duitse soldaten, die het bij hun aftocht opbliezen en in brand staken. De binnenmuren werden geheel vernield en door de ontstane brand bleef niets heel van het interieur en verviel het tot ruïne. In 1953 werden de restanten door de gemeente Kessel aangekocht. De Stichting Behoud Kasteel De Keverberg is eigenaar van de ruïne en heeft vijf miljoen euro bij elkaar gekregen voor herstel van De Keverberg en de inrichting van het bijbehorende park. Los van de oude muren is naar een ontwerp van Dmv Architecten een nieuw gedeelte gebouwd bestaande uit slanke kolommen waarop betonnen verdiepingsvloeren en het dak rusten. Het nieuwe dak gedekt met leien heeft de vorm gekregen van het achttiende-eeuwse dak maar in plaats van de kleine dakkapellen zijn er grote glazen vensters aangebracht. Tussen de kolommen zitten glazen puien. De binnenplaats kreeg een flauw hellend glazen dak. Op 24 juni 2015 werd tijdens graafwerkzaamheden in de kasteeltuin een loden kist gevonden met een stoffelijk overschot. Aangenomen wordt dat het de resten betreft van de laatste baron Van Keverberg, wiens laatste rustplaats sinds zijn overlijden in 1876 onbekend was. De nieuwbouw is op 1 oktober 2015 geopend. Voor de exploitatie van De Keverberg wordt door de Stichting De Keverberg, dit is een andere stichting dan bovengenoemde, een aparte B.V. opgericht. Het is nu een trouwlocatie, vergaderlocatie en congreslocatie .Maar ook een unieke locatie voor feesten, exposities, concerten, theatervoorstellingen en evenementen.











Scroll naar boven