locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Kasteel toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren
Adres:
Landgoed de Wittenburg 1
 
2244 BV Wassenaar
Tel:
Eigenaar:
N.V. Exploitatiemaatschappij de Wittenburg
Oppervlakte:
1
Openstelling:
De Wittenburg is een exclusieve evenementenlocatie, hotel en à la carte restaurant. Kijk voor de mogelijkheden en openingstijden op de website.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja - Als gast voor een zakelijk of privé evenement.
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja - Als gast voor een zakelijk of privé evenement.
Kasteel toegankelijk
Kasteel toegankelijk:
Ja - Kasteel de Wittenburg in Wassenaar biedt 11 verschillende ruimtes voor vergaderingen, presentaties en congressen voor 2 tot 500 personen. Verder beschikt het kasteel over 10 exclusieve hotelkamers.
Horeca
Horeca:
Ja - Vlak naast De Wittenburg bevindt zich restaurant Sophie.
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Bushalte Kerkehout. Aan uw rechterhand ziet u een tunnel waar u doorheen gaat en rechtsaf slaat. U loopt 50 meter (richting Den Haag) en slaat links af (ten hoogte van 2 witte pilaren) het bospaadje in dat leidt tot Kasteel de Wittenburg.
parkeren
Parkeren:
Ja
Wandelroute(s) aanwezig:
Nee
Fietsroute(s) aanwezig:
Nee
Ruiterroute(s) aanwezig:
Nee
Honden:
Nee
Honden mogen loslopen:
Nee
NSW
NSW:
Ja

De Wittenburg Vriend van sKBL

Wassenaar - Zuid-Holland

Vriend van sKBL Vriend van sKBL

In de 17de eeuw heet het buiten Het huys te Hoeffijser en is dan in bezit van Pieter Maartenszn Hoeffijser uit wiens (brouwers)familie hij het goed erft. In de 18de eeuw noemt men het huis Het Groote Hoefijzer. Abraham Ligtvoet en notaris Hendrik van Leeuwen bezitten de buitenplaats vanaf 1784. Moderniseringen aan het huis volgen na 1845 als C. Schiffer van Bleyswijk (1793-1873) het goed bezit. Uiteindelijk geven Helenus Speelman (1857-1909) en zijn echtgenote Adrienne Sloet van Oldruitenborgh (1860-1941) het de naam De Wittenburg. De Wittenburg werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd in opdracht van het adellijke echtpaar Speelman. Het kasteel komt in de plaats van een ouder huis dat Wiltenburg of Nijestate heette. Vader Johan J. en zonen M. Adrianus. en Johan van Niekerken zijn verantwoordelijk architecten. Opdracht aan de architecten was dat je aan het huis moest kunnen afzien dat er een edelman woonde. De opdrachtgever gaf de architecten opdracht om voor wat de vorm zich te laten inspireren op het in Leersum gelegen Zuylensteyn, dat toen nog niet was gebombardeerd. Toen de bouw begon, betrok het montere echtpaar Speelman in de buurt een tijdelijke woning om iedere dag al al vroeg op de bouw te verschijnen. Dit dreef de architecten tot waanzin, want zij bemoeiden zich werkelijk met alles. Dit ging zo ver dat zij na gereedkomen van de toren eisten dat deze moest worden afgebroken omdat deze niet voldeed aan hun verwachtingen. Ze vonden ‘m te weinig indrukwekkend. Het geschil werd in het voordeel van de architect beslist. De tuin is van de hand van tuinontwerper Henri Copijn (1842-1923). Een groot deel hiervan wordt openbaar wandelpark na gemeentelijke aankoop in 1955.











Scroll naar boven