locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Besloten Horeca NSW Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig
Adres:
Laan van Duivenvoorde 4
 
2252 AJ Voorschoten
Tel:
Eigenaar:
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Ja
Huis toegankelijk
Huis:
Ja
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja
Horeca:
Onbekend
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja
Rolstoel toegankelijk:
Nee
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja – Bereikbaar met de bus 45 en 46. Lijn 45 rijdt tussen de NS-stations Den Haag CS en Leiden CS. Lijn 46 rijdt tussen NS-station Den Haag CS en Voorschoten Centrum. De haltes bevinden bij de 700 meter lange oprijlaan van Duivenvoorde.
parkeren
Parkeren:
Ja – op het terrein is een ruim parkeerterrein
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
Honden:
Nee
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW
NSW:
Ja

Duivenvoorde Vriend van sKBL

Voorschoten – Zuid-Holland

Vriend van sKBL Vriend van sKBL

Duivenvoorde is onderdeel van een lint van buitenplaatsen en ligt nu ten zuiden van Voorschoten. De naam kan te maken hebben met de Duve of Dobbe, zoals het huidige veenstroompje Dobbewatering destijds heette. Mogelijk staat het kasteel dan bij een doorwaadbare plaats of voorde, al stroomde er wat verderop ook een riviertje dat Fore of Voor werd genoemd. Tot slot kan de naam ook gerelateerd zijn aan de Van Duvenvoirdes, die in dit gebied grond bezitten. Bijzonder is dat het kasteel, dat in oorsprong teruggaat tot 1226, nooit is verkocht maar altijd door vererving op nieuwe bewoners over is gegaan. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt het kasteel niet verwoest. Arent (IX) van Wassenaer (1669-1721) verbouwt en vergroot Duivenvoorde en Ludophine Schimmelpennick van der Oye (1891-1965) brengt het kasteel met inboedel in 1957 onder in een museale stichting. In het interieur vormt de Marotzaal een belangrijk onderdeel. Deze zaal, waar levensgrote familieportretten te zien zijn, is vermoedelijk door Daniël Marot (1661-1752) ontworpen. Hij introduceert in Nederland een interieurstijl die teruggrijpt op de decoraties in de paleizen van de Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715). De Engelse architect Thomas J. Donaldson ontwerpt voor 1850 het voorplein en de naastgelegen bruggen.