locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca NSW Openbaar vervoer Parkeren Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig Ruiterroute(s) aanwezig
Adres:
Laan van Duivenvoorde 4
 
2252 AJ Voorschoten
Tel:
Eigenaar:
Stichting Duivenvoorde
Oppervlakte:
265
Openstelling:
Ja
Huis toegankelijk
Huis:
Ja
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja
Horeca
Horeca:
Ja
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja
Rolstoel toegankelijk:
Nee
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Bereikbaar met de bus 45 en 46. Lijn 45 rijdt tussen de NS-stations Den Haag CS en Leiden CS. Lijn 46 rijdt tussen NS-station Den Haag CS en Voorschoten Centrum. De haltes bevinden bij de 700 meter lange oprijlaan van Duivenvoorde.
parkeren
Parkeren:
Ja - Op het terrein is een ruim parkeerterrein
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
ruiterroute(s) aanwezig
Ruiterroute(s) aanwezig:
Ja
Honden:
Nee
Honden mogen loslopen:
Nee
NSW
NSW:
Ja

Duivenvoorde Vriend van sKBL

Voorschoten - Zuid-Holland

Vriend van sKBL Vriend van sKBL

Duivenvoorde is onderdeel van een lint van buitenplaatsen en ligt nu ten zuiden van Voorschoten. De naam kan te maken hebben met de Duve of Dobbe, zoals het huidige veenstroompje Dobbewatering destijds heette. Mogelijk staat het kasteel dan bij een doorwaadbare plaats of voorde, al stroomde er wat verderop ook een riviertje dat Fore of Voor werd genoemd. Tot slot kan de naam ook gerelateerd zijn aan de Van Duvenvoirdes, die in dit gebied grond bezitten. Bijzonder is dat het kasteel, dat in oorsprong teruggaat tot 1226, nooit is verkocht maar altijd door vererving op nieuwe bewoners over is gegaan. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt het kasteel niet verwoest. Arent (IX) van Wassenaer (1669-1721) verbouwt en vergroot Duivenvoorde en Ludophine Schimmelpennick van der Oye (1891-1965) brengt het kasteel met inboedel in 1957 onder in een museale stichting. De historische kasteelzalen van Duivenvoorde zijn te bezoeken met een audiotour op donderdag t/m zondag. Voor meer informatie hierover kunt u een kijkje op de site nemen. In het interieur vormt de Marotzaal een belangrijk onderdeel. Deze zaal, waar levensgrote familieportretten te zien zijn, is vermoedelijk door Daniël Marot (1661-1752) ontworpen. Hij introduceert in Nederland een interieurstijl die teruggrijpt op de decoraties in de paleizen van de Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715). De Engelse architect Thomas J. Donaldson ontwerpt voor 1850 het voorplein en de naastgelegen bruggen.











Scroll naar boven