locatie
Waar
Straal

Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Parkeren Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Den Alerdinckweg 1
 
8055 PE Laag Zuthem
Tel:
Eigenaar:
Havezathe Den Alerdinck BV en BV Landgoed Den Aler
Oppervlakte:
35
Openstelling:
Het landgoed is opengesteld en toegankelijk op basis van openstelling- en toegangsregels. Het huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk.
Huis:
Nee - Huis kan worden gehuurd voor vakantie
Tuin:
Nee - Wel voor betalende gasten
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja
Horeca:
Nee
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja - Voorzieningen voor trouwerij of feest
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar:
Nee
parkeren
Parkeren:
Ja
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
Ruiterroute(s) aanwezig:
Nee
honden
Honden:
Ja
Honden mogen loslopen:
Nee
NSW
NSW:
Ja

Havezate Den Alerdinck

Laag Zuthem - Overijssel

Er is vroeger sprake geweest van een tweetal erven, Groot- en Klein-Alerdinck. ‘Ink’ of ‘ing’ duidt op ‘bezit’, bezit van ‘van Alert’ of ‘van Aaldert’, passend bij bewoners uit de 15e eeuw: Beemt Alerding en later Egbert to Alerding. Onder Peter van Uterwijck verkrijgt Den Alerdinck het predicaat havezate en tussen 1647 en 1684 wordt er een hoofdhuis in classicistische stijl gebouwd. Een rechthoekig stelsel van grachten en een rechte toegangslaan naar het huis vormt in die periode de bijbehorende parkaanleg. Rond 1817 of eerder worden de grachten vergraven tot een royale slingerende waterpartij. Achter het huis werpt men de Koepelberg op, aan weerszijden en aan de voorzijde van het huis komen parkweiden en nutstuinen en aan de overzijde van de weg een overtuin met een wandeling. Deze veranderingen worden onder de toenmalige eigenaar Bernardus Josephus van Sonsbeeck (1772-1858) doorgevoerd, waarschijnlijk door Georg Anton Blum (1765-1827). De wandelingen van Den Alerdinck worden verbonden met die van de naastgelegen buitenplaats De Gunne, in die periode bezit van de zus van Bernardus. Vervolgens koopt Coenraad Willem baron van Dedem (1832-1916) het goed in 1868 en laat het huis verbouwen tot het huidige landhuis in eclectische stijl. In de jaren ‘80 van de vorige eeuw huisvest de buitenplaats The Alerdinck Foundation, center for East-West Communications. Daarna komt het huis opnieuw in particuliere handen.