locatie
Waar
Straal

Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk Openbaar vervoer Parkeren Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Elswoutlaan 12a
 
2051 AE Overveen
Tel:
Eigenaar:
Staatsbosbeheer
Oppervlakte:
85
Openstelling:
ja met uitzondering van het huis
Huis:
Nee
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja - Buitenplaats is tussen zonsopgang en zonsondergang te bezoeken.
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja
Horeca
Horeca:
Ja
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja - De Orangerie is zondags geopend voor o.a. een high tea (10u30-17u30). Op andere dagen op aanvraag voor groepen groter dan 30 personen.
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - NS-station Heemstede-Aerdenhout (ca. 8 min. fietsen naar landgoed Elswout.
parkeren
Parkeren:
Ja
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
Ruiterroute(s) aanwezig:
Nee
honden
Honden:
Ja - honden toegestaan mits aangelijnd
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Onbekend

Elswout

Overveen - Noord-Holland

De vroegste bouwgeschiedenis van Elswout is weinig onderzocht. Onlangs toonde architectuurhistorica Inger Groeneveld echter aan dat het eerste gebouwde huis uit 1637 op een klassieke Romeinse villa moet zijn gebaseerd. Eigenaar is dan de Lutherse koopman Carl du Moulin (1588-ca.1667). Hij koopt tussen 1634 en 1642 hier veertien stukken grond aan om er een majesteitelijke buitenplaats te realiseren. Groeneveld wijst op grond van stijlovereenkomsten drie architecten aan als mogelijk ontwerper van Elswout. Dit zijn Jacob van Campen (1596-1657), de landmeter/architect Pieter Wils (?-1647) en Pieter Post (1608-1669). Overigens duikt de naam Elswout rond 1659 voor het eerst op in documenten. Onder de latere eigenaren bevindt zich Willem Borski (1765-1814) die Elswout in 1805 koopt. Zijn kleinzoon Willem Borski III (1834-1884) bouwt er in 1882 een nieuw huis maar door zijn dood wordt dit nooit voltooid. Alleen de gevels, enige terrassen en een botenhuis komen af. Zijn zus erft Elswout maar zij is er niet blij mee. Jaren hebben de elementen vrij spel tot de gemeente Bloemendaal handelend optreedt. In 1970 verwerft Staatsbosbeheer het 70 hectaren tellende complex en schrijft een herbestemmingswedstrijd uit. Winnaar is Cobraspen, die voorstelt om de oorspronkelijke ontwerptekeningen van de architect Constantijn Muysken (1843-1922) uit te voeren.