locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Kasteellaan 17
 
5175 BC Loon op Zand
Tel:
Eigenaar:
Stichting Het Witte Kasteel
Oppervlakte:
4
Openstelling:
Kasteel is aangewezen als trouwlocatie en te huur voor zakelijke en particuliere bijeenkomsten. De bijgebouwen zijn als vakantieverblijf te huur. Café Het Koetshuis is elke zondag open vanaf 11.00 uur. Verder vinden er regelmatig culturele activiteiten plaats.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja - Het huis is op aanvraag open voor rondleidingen; vrij toegankelijk op open monumentendag.
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja - Op zondagen vrij te bezoeken.
Horeca
Horeca:
Ja - Op zondag is café Het Koetshuis geopend vanaf 11.00 uur. Bij goed weer is het terras ook open.
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja - Op aanvraag is het kasteel en horeca beschikbaar voor bijeenkomsten.
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - Bushalte op loopafstand (5 minuten).
parkeren
Parkeren:
Ja - Gratis parkeren.
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
honden
Honden:
Ja - Honden zijn enkel buiten en aangelijnd toegestaan.
Honden mogen loslopen:
Nee
NSW
NSW:
Ja

Het Witte Kasteel

Loon op Zand - Noord-Brabant

In 1383 beleent de Hertog van Brabant de heerlijkheid Venloon aan zijn ridder Pauwels van Haestrecht, die opdracht geeft een ‘Huys te Loon’ te bouwen. Dit kwam gereed in 1387 en zou uitgroeien tot Het Witte Kasteel. Opeenvolgende adellijke families kent het kasteel in de eeuwen daarna als eigenaar/bewoner en bestuurders van Loon op Zand. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog gaat het kasteel meermalen over in het bezit van de elkaar bestrijdende partijen. In 1777 laat de familie Van Salm-Salm het tot de huidige omvang verkleinen: de verdedigingsfunctie was toen niet meer nodig. Tot 1984 bleef het kasteel bewoond door adellijke geslachten. Daarna kwam het in handen van particulieren. In 2013 is het kasteel geschonken aan de Stichting Het Witte Kasteel, die de restauratie ter hand genomen heeft. Het is nu mogelijk om er ruimtes te huren (bijvoorbeeld voor huwelijken) en er vinden culturele activiteiten plaats. Het devies op het poortgebouw stemt nog steeds tot nadenken, want daar staat: “Melius est mori quam facere contra bonam virtutem”, wat betekent: “Het is beter te sterven dan tegen goede deugden te handelen!”











Scroll naar boven