locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Landgoed toegankelijk Horeca Besloten Horeca Openbaar vervoer Parkeren Honden losloopgebied Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Geo-route(s) aanwezig
Adres:
Heumensebaan 2
 
6584 CL Molenhoek
Website:
Tel:
Eigenaar:
vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Vrij toegankelijk; huis is een hotel-restaurant.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja - Het Jachtslot is een hotel-restaurant van Hampshire Classic
Tuin:
Onbekend
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja
Horeca
Horeca:
Ja
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja
Rolstoel toegankelijk:
Nee
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja - e kunt de Mookerheide met de trein en de bus bereiken: Stap uit bij bushalte De Zware Noot, Molenhoek; Pak de Veolia-trein naar station Mook-Molenhoek.
parkeren
Parkeren:
Ja - Er zijn twee parkeerplaatsen aan de Groesbeekseweg; Je kunt parkeren bij Jachtslot De Mookerheide; en er is een parkeerplaats bij de Papenbergseweg.
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja - Je kunt op de Mookerheide uit 3 wandelroutes van 5, 6 of 8 km kiezen. Op de stuwwal bij Mook lopen nog twee andere routes die je kunt wandelen. Deze wandelingen kun je ook inkorten: Geopad nl-01 is 16 kilometer met mogelijkheid tot halvering Geopad nl-02 is 7,3 kilometer, in te korten tot 4,9 km.
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
honden
Honden:
Ja - aangelijnd. Niet in hotel of restaurant.Er ligt een hondenloslooproute bij de Heumense Schans en aan de Groesbeekse weg.
honden mogen loslopen
Honden mogen loslopen:
Ja
NSW:
Onbekend

Mookerheide Vriend van sKBL

Molenhoek - Limburg

Vriend van sKBL Vriend van sKBL

Jan Jacob Luden (1877-1936) die van verschillende zijden veel geld erft, koopt vanaf 1900 gronden op de Mookerheide. In de periode 1902-1905 bouwt Luden het jachtslot, dat naar de locatie is vernoemd. Naar ontwerp van de architecten Oscar (1866-1944) en Henri Leeuw jr (1861-1918) uit Nijmegen. Kosten noch moeite worden gespaard en een zeer rijk en uitbundig in Jugendstil gedecoreerd en van alle gemakken voorzien huis komt tot stand, met een grote gedecoreerde torenkamer en een ongekend uitzicht. Het huis met de toren staat al op het hoogste punt en in die periode is er nog sprake van heideterreinen met beperkte dan wel jonge bebossing. Onder Luden’s rentmeester D.G. Montenberg wordt op het omringende terrein een aanleg in landschapsstijl gerealiseerd. In 1910 wordt Mookerheide overgenomen door Antonie Marinus Vroeg (1864-1956), de zeer vermogende directeur van de handelsvereniging Amsterdam. Vroeg breidt het landgoed uit en verfraait het. Vanaf 1927 woont hij er niet meer, maar pas in 1947 wordt het verkocht, aan de Zusters van Sint Dominicus van Bethanië. Het hoofdhuis wordt grondig verbouwd en als klooster in gebruik genomen, op het landgoed verrijzen verschillende nieuwe gebouwen voor een kinderinternaat. De Vereniging Natuurmonumenten wordt in 1985 de nieuwe eigenaar. Het gebouwencomplex wordt verpacht en een hotel-restaurant vestigt zich in het hoofdgebouw.











Scroll naar boven