locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Landgoed toegankelijk Buitenplaats toegankelijk Horeca Besloten Horeca Rolstoel toegankelijk NSW Openbaar vervoer Parkeren Honden toegestaan Wandelroute(s) aanwezig Fietsroute(s) aanwezig
Adres:
Weert 9
 
6222 PG Maastricht
Tel:
Eigenaar:
Stichting Buitenplaats Vaeshartelt
Oppervlakte:
23
Openstelling:
Vrij toegankelijk; huis is hotel-restaurant.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja
landgoed toegankelijk
Landgoed toegankelijk:
Ja – vrij toegankelijk
buitenplaats toegankelijk
Buitenplaats toegankelijk:
Ja – huis is hotel-restaurant.
Horeca
Horeca:
Ja – Neem binnen in de brasserie of buiten op een van de terassen of in de Geheime Tuin plaats om te genieten van een kop koffie, lunch of diner.
Horeca besloten
Horeca besloten:
Ja
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar
OV bereikbaar:
Ja – Met het openbaar vervoer vanuit Maastricht Centraal station: per taxi, stadsbus (lijn 59) en trein naar Maastricht Noord. Vanaf Maastricht Noord loopt u via de achterzijde van het station (P+R parkeerplaats) ongeveer 10 minuten in noordelijke richting. U volgt de Beukenlaan (bospad) alsmaar rechtdoor. Op zaterdag en zondag kan men gratis gebruik maken van de shuttle-bus naar/van Maastricht.
parkeren
Parkeren:
Ja – Parkeren is gratis
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja – Eigen wandelroute
fietsroute(s) aanwezig
Fietsroute(s) aanwezig:
Ja – Er zijn in het hotel ook fietsen te huur.
Ruiterroute(s) aanwezig:
Nee
honden
Honden:
Ja – aangelijnd.
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW
NSW:
Ja

Buitenplaats Vaeshartelt

Maastricht – Limburg

Buitenplaats Vaeshartelt is een complex historische buitenplaats van 23 ha. De oorspronkelijke naam is Hartelt. In de 14de eeuw komt het in handen van Servaes van Mulcken en sindsdien wordt het gebied Hartelt van (Ser)Vaes of Vaeshartelt genoemd. In 1841 koopt Petrus Dominicus Regout (180-11878) Vaeshartelt aan voor koning Willem II (1792-1849). Na diens dood neemt Regout de buitenplaats over. Naar een ontwerp van de Belgische tuinarchitect Jean Gindra (1867) komt een landschapspark tot stand. Hierin komen vele tuinsieraden te staan, maar na de dood van Regout wordt de buitenplaats in hoog tempo versoberd en veel verdwijnt snel. Het uit de 18de en 19de eeuw daterende L-vormige hoofdgebouw wordt in 1994 gerestaureerd en twee eigentijdse vleugels met conferentieruimten en 84 hotelkamers worden toegevoegd op de plaats waar vroeger wel bebouwing geweest is maar alleen de funderingen nog resteerden. Ook de monumentale boerderij en de poortwachterswoning zijn gerestaureerd en herbestemd tot respectievelijk kantoor en vakantiewoning. Het Engelse landschapspark is eveneens gereconstrueerd en het Sterrenbos is in ere hersteld. In 2013 is de zogenaamde Bloemenheuf weer toegevoegd aan de buitenplaats. Hier is een proeftuin aangelegd waar 200 hoogstam-fruitbomen zijn geplant met 80 verschillende soorten oude fruitrassen, 2 km diverse soorten lei- en kleinfruit en een groentetuin. In deze tuin bevindt zich ook het Bijenpaviljoen, afkomstig van de Floriade, dat op Vaeshartelt een 2e leven heeft gekregen. En dat past in de filosofie van de buitenplaats, die volledig biologisch en ecologisch wordt beheerd.