locatie
Waar
Straal

Huis toegankelijk Tuin toegankelijk Horeca Rolstoel toegankelijk Parkeren Wandelroute(s) aanwezig
Adres:
Oosterburen 1
 
9991 NB Middelstum
Tel:
Eigenaar:
Oppervlakte:
0
Openstelling:
Het borgterrein is overdag te bezoeken voor een wandeling. De theeschenkerij is woensdag t/m zondag geopend van 13 tot 17 uur.
Huis toegankelijk
Huis:
Ja
Tuin toegankelijk
Tuin:
Ja - Het borgterrein is vrij toegankelijk en kun je wandelen door de historische tuinen.
Horeca
Horeca:
Ja - Theeschenkerij Ewsum met terras. Hier zijn ook informatiefolders te krijgen. theeschenkerijewsum@werkpro.nl Werken en leren 06-50416801 Open woensdag t/m zondag 13.00-17.00 uur.
Horeca besloten:
Onbekend
Horeca
Rolstoel toegankelijk:
Ja
OV bereikbaar:
Onbekend
parkeren
Parkeren:
Ja - Op 200 m afstand
wandelroute(s) aanwezig
Wandelroute(s) aanwezig:
Ja - Middelstum Rond, door iedereen Ommetje genoemd, is een wandeling van 6.6 kilometer. De wandeling loopt rond de oude wierde van Middelstum, gelegen op de westelijke oeverwal van de voormalige Fivelboezem. Het landgoed grenst aan het Middelstumer bos, waar het prachtig wandelen is
Fietsroute(s) aanwezig:
Onbekend
Ruiterroute(s) aanwezig:
Onbekend
Honden:
Nee
Honden mogen loslopen:
Onbekend
NSW:
Nee

Ewsum

Middelstum - Groningen

Ewsum ligt aan de rand van het dorp Middelstum. Ewsum, een samenvoeging van ‘Ewe’s heem’, was het ‘bezit van Ewo of Ewe Ewesma’. Nazaten droegen de naam Van Ewsum. In de loop der eeuwen komt een grote borg met dubbele omgrachting tot stand, maar na een publieke verkoop in 1856, aan de Winsummer burgemeester Hendrik Willem Wierda (1808-1894), wordt het huis afgebroken. Ook worden 1200 bomen ter verkoop aangeboden en wordt de ongetwijfeld vruchtbare grond afgegraven. Wat vandaag de dag resteert is het onderste deel van een uit 1472 daterende geschutstoren, het oostelijke schathuis en de van oorsprong middeleeuwse structuur van het borgterrein met zijn lange toegangslaan. In het oostelijke schathuis zitten nu de theeschenkerij, de beheerderswoning en erfgoedlogies . De huidige boerderij achter het oostelijke schathuis stamt uit 1932 en is ontworpen door architect Sietze Albert Veenstra in Amsterdamse Schoolstijl.