Landgoed De Braak. Twee eeuwen cultuur en natuurbeleving

Net als rond veel Hollandse steden legde de elite ook in andere delen van ons land buitenplaatsen in het landelijke gebied aan om er langdurig te kunnen verblijven. Zo werden in Eelde-Paterswolde, in de directe omgeving van Groningen-stad, diverse buitenplaatsen gerealiseerd. Hiermee ontstonden bijzondere landschappelijke parken op relatief korte afstand van Groningen, zoals Brinkhoven, Oosterbroek, Noordwijk, Lemferdinge en De Braak. Sommige van deze buitenplaatsen zijn tot in onze tijd bewaard gebleven. 

Directe aanleiding voor de uitgave van dit boek is dat het in 2020 precies honderd geleden was dat Natuurmonumenten de buitenplaats De Braak aankocht. Daarmee verwierf de toen nog jonge vereniging haar eerste (gehele) buitenplaats. Ter herinnering aan dat moment stelden Els van der Laan-Meijer en Michiel Purmer dit boek samen, waarin vooral aandacht wordt besteed aan De Braak en haar geschiedenis. Hierbij ligt het accent op de laatste 200 jaar en op het omringende gebied. De bijdrage van landschapsarchitect Els van der Laan verraadt haar grote kennis van de landschappelijke ontwerpen van de noordelijke tuinontwerper Lucas Pieters Roodbaard. Zij doet momenteel promotieonderzoek naar het werk van deze persoon. Roodbaard ontwierp ook het park rond De Braak, dat goeddeels ongeschonden tot ons is gekomen. Dit tien hectare tellende park behoort tot zijn meest monumentale ontwerpen. 

De bijdrage van sociaal geograaf Michiel Purmer heeft vooral betrekking op de lange relatie van Natuurmonumenten met dit gebied. Als erfgoed-specialist bij deze organisatie licht hij achtergronden rond de aankoop van De Braak toe en gaat in op de vele wederwaardigheden uit de nu honderdjarige verbintenis van Natuurmonumenten met De Braak.  

Dat dit buiten de tand des tijds goed is doorgekomen, bewijzen ook de vele mooie foto’s in dit boek. Ook nu nog genieten vele wandelaars van de zogenaamde kiosk, het doolhof, de berceau, de kettingbrug en andere historische elementen. Ook de ontwerpprincipes van Roodbaard zijn goed afleesbaar aan de waterpartijen, de padenpatronen en de vele monumentale bomen die deze buitenplaats verrijken. Kortom een aantrekkelijk boek om deze mooie buitenplaats te leren kennen en na lezing eens te gaan zien. RD  

Landgoed De Braak twee eeuwen cultuur en natuurbeleving verscheen bij Noordboek in Gorredijk. Het is een paperback en het telt 88 pag. Te bestellen via www.noordboek.nl 

Els van der Laan-Meijer & Michiel Purmer, Landgoed De Braak. Twee eeuwen cultuur en natuurbeleving, Gorredijk 2020.
ISBN 9789056157265                                                               
Prijs: € 17,50 

Scroll naar boven