Kookboek…In de koecken gelevert

Hein Vera, kook-boek…In de koecken gelevert …, Woudrichem 2015

Koecken Omslag.inddOver de gang van zaken in de keuken van kasteel Stapelen zo’n 450 jaar geleden, is het nodige bekend. Na de dood in 1564 van de kasteelvrouwe, baronesse van Boxtel, werd de keuken door een rentmeester van Jan van Horne geleid. Van Horne was baron van Boxtel, heer van Liempde, Kessel en Lokeren. In tegenstelling tot wat gebruikelijk was toen de Vrouwe van Boxtel nog leefde, moest de rentmeester rekening en verantwoording afleggen van alle keukenuitgaven. Maar omdat Jan van Horne verwant was aan Philips de Montmorency, graaf van het Limburgse Horne, was het raadzaam te vluchten voor de naderende Alva. Hij besloot naar Duitsland te gaan en hij zou nooit meer naar Stapelen terugkeren. Het Spaanse leger verklaarde al zijn bezittingen verbeurd waardoor de rentmeester nu in Brussel zijn jaarrekeningen moest komen overleggen. Hij deed dit bij de Rekenkamer waar zijn administratie tot in onze tijd is bewaard. Hierdoor weten wij precies wat er zich op Stapelen aan het einde van de 16de eeuw afspeelde en wat de gasten werd voorgezet.

Dit boek schetst in het kort de gebeurtenissen op het kasteel rond 1560-1570. Het geeft letterlijk een kijkje in de keuken van dit Brabantse kasteel. Leuk detail is dat de auteur enige op de middeleeuwse keuken gebaseerde recepten beschrijft die ook nu nog smakelijk en makkelijk te maken zijn. Een voorbeeld is Gestoofd peertje in zoete wijn met specerijen waarbij met verschillende recepturen van óf gele óf rode peren gebruik kan worden gemaakt. Een ander goed (makkelijk) te bereiden recept uit dit boek is uienkonfijt al is het recept voor gestoofde hopscheuten voor sommigen al weer iets ingewikkelder om te bereiden. Al met al een even informatief, leuk als praktisch boek voor hen die van oude keukenpraktijken en historische receptuur houden. RD

Kookboek…In de koecken gelevert werd door Pictures Publishers in 2015 gepubliceerd. Het is een gebonden uitgave die 64 pagina’s telt.

ISBN 978 90 73187 91 7. Prijs € 14,95

Scroll naar boven