Europees erfgoedlabel voor Koloniën van Weldadigheid

De vier bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid hebben op 31 maart het European Heritage Label ontvangen. Van de zeven voormalige Koloniën liggen er drie in Drenthe: Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen. De andere vier zijn: Willemsoord, Ommerschans (beide in Overijssel), Wortel en Merksplas (beide in Vlaanderen). Drenthe heeft een leidende rol vervuld in het nominatieproces van de Koloniën.

Rustoord in Wilhelminaoord

De Koloniën van Weldadigheid ontvangen de prijs met name voor hun educatieve activiteiten gericht op jongeren. De vier bezoekerscentra, waaronder Museum de Proefkolonie in Frederiksoord en het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, worden geprezen voor het gezamenlijk uitdragen van de geschiedenis van de koloniën. Zie https://www.kolonienvanweldadigheid.eu/nieuws/european-heritage-label-voor-de-koloniën-van-weldadigheid.

In Europa zijn erin totaal 48 erfgoederen met het Europese erfgoedlabel. In Nederland hebben het Vredespaleis, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Verdrag van Maastricht het label al.