Kinderspeelhuizen

KinderspeelhuizenOp de website Kinderspeelhuizen biedt Christine Sinnighe Damsté-Hopperus Buma een overzicht van alles wat op het gebied van kinderspeelhuizen te vinden is. Ook publiceert zij regelmatig over het onderwerp kinderen op KBL. Van haar hand verschenen nu twee leuke boekjes. Het eerste heeft als titel: Er was eens… Het kinderspeelhuis van Elisabeth van Hessen-Darmstadt, een sprookje.

Tijdens het inventariseren van kinderboeken op de zolder van kasteel ‘t Nijenhuis in Diepenheim trof zij een bijzonder boekje aan met de titel ‘Es war einmal’. Het bleek een semi-fictief sprookje te zijn over een prinsesje en haar kinderspeelhuis in de tuin van Schloss Wolfsgarten in het Duitse Hessen. Dit sprookje met een dramatische wending werd in 1904 geschreven door Georgine Freiin von Rotsmann als herinnering aan prinses Elisabeth von Hessen-Darmstadt. De architect Joseph Olbrich maakte er fraaie illustraties bij waarmee het zowel historisch als kunsthistorisch interessant is. Tegelijk geeft het sprookje een goed beeld van de functie en het gebruik van een kinderspeelhuis.

Het op zolder gevonden boekje was van Henriette Maximiliane Schimmelpenninck, een oudtante van de huidige kasteelbewoner. Met zijn toestemming is het Duitse boekje als bron gebruikt voor het door Christine Sinnighe Damsté toegelichte en vrij vertaalde sprookje ‘Er was eens…

Dit rijk geïllustreerde boekje, dat in oktober 2015 in eigen beheer verscheen en 28 pagina’s telt, is te bestellen via christinedamste@home.nl na opgave van uw coördinaten en betaling. Het boekje kost € 8,50 incl. verzendkosten.

Van de hand van dezelfde auteur verscheen in 2014 het boekje Herinneringen aan kinderspeelhuis Heilust. Kinderleven op buitenplaats Jagtlust te ‘s-Graveland. Na een ontmoeting met iemand die tot de familie behoorde die de buitenplaats Jagtlust bezat en die vertelde over het bestaan van dit kinderspeelhuisje begon de auteur een zoektocht naar informatie over dit speelobject. Ons land telt nog vijftig van dit soort huisjes die voor kinderen op buitenplaatsen werden gebouwd. Haar onderzoek naar kinderspeelhuizen in het algemeen en die van Jagtlust in het bijzonder richtte zich op de vraag: ‘Welke rol speelde zo’n huisje in het leven van een kind en hoe werd het ingericht? Op Jagtlust speelde het een belangrijke rol in het leven van vier generaties Six. Uiteindelijk leverde het onderzoek en de interviews met de gebruikers van weleer een schat aan materiaal waardoor het boekje tegelijk een verslag is van meerdere kinderlevens op een buitenplaats in de 19de en 20ste eeuw. RD

Het boekje, in eigen beheer uitgegeven, is voorzien van vele kleurenfoto’s en telt 32 pagina’s. Het is te bestellen via christinedamste@home.nl na opgave van uw coördinaten en na betaling. De kosten voor ‘Herinneringen aan kinderspeelhuis Heilust’ bedragen € 14,- (incl. verzendkosten)

Scroll naar boven