KBL op een rij

De onderwerpen die samenhangen met kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen zijn zo veelomvattend, dat sKBL geregeld informatieve overzichten samenstelt. Wij delen graag een aantal van deze ‘lijstjes’, die wij uit de oude doos hebben getoverd en opgefrist. Neem met BinnensteBuiten een kijkje in de gebouwen of tuinen van een KBL, bezoek een historische moestuin, verblijf een nachtje op een kasteel of wandel langs of over een kasteelruïne. Aan u de keus.

Historische buitenplaatsen en tuinen in BinnensteBuiten

Het KRO/NCRV programma BinnensteBuiten brengt regelmatig een bezoek aan een historische buitenplaats, kasteel of landgoed. Soms krijgt u een kijkje in de gebouwen, maar vaak worden de bijzondere tuinen en parken over het voetlicht gebracht. Op initiatief en samen met Het Gilde van Tuinbazen hebben we verschillende fragmenten in chronologische volgorde op een rijtje gezet.

Historische moestuinen op KBL

De belangstelling voor moestuinen groeit. Op veel kastelen, buitenplaatsen en landgoederen is nog of weer een moestuin te vinden. Soms sinds de 17de eeuw in stand gehouden, soms in oude luister hersteld en soms geheel nieuw aangelegd. sKBL heeft een overzicht gemaakt van KBL waar een moestuin te bezoeken. In enkele tuinen is de oogst te koop of kunt u in de horecagelegenheid de producten eten.

Huize Boschoord

Overnachten op een kasteel, buitenplaats of landgoed

Een bijzondere manier om stijlvol te verblijven op een buitenplaats, landgoed of kasteel, is bij uitstek een overnachting. Vroeger was dit enkel bestemd voor prominente bewoners, maar tegenwoordig kan iedereen zich voor een nacht kasteelheer of -vrouw voelen. Leuk voor een nachtje of weekendje weg met je dierbare.

Kasteelruïnes het bezoeken waard

Nederland kent naast talrijke gaaf bewaarde (of goeddeels gerestaureerde) kastelen en buitenplaatsen ook een groot aantal kasteelruïnes. Een deel daarvan is in meer of mindere mate geconsolideerd of geconserveerd en zijn goed waarneembaar in het landschap en eventueel te bezoeken. 

Heeft u een aanvulling, een verbetering of mist u een uitzending, moestuin, overnachtingsadres of ruïne in de lijst, dan stellen wij uw bericht via info@skbl.nl zeer op prijs.

Scroll naar boven