Landgoed Overcingel
Adres Oostersingel 27
9401 JZ Assen
(Gemeente Assen)
Algemene openstelling Landgoed Overcingel wordt particulier bewoond en is niet toegankelijk voor publiek. De tuin is voor publiek opengesteld en tegen betaling dagelijks te bezoeken.
Huis toegankelijk Nee
Tuin toegankelijk Ja - op enige vaste tuindagen is op vertoon van wandelkaart toegankelijk. De kaart kost € 1,- en is te koop aan huis.
Rolstoel toegankelijk Nee
NSW Ja
OV bereikbaar Onbekend
Parkeren Onbekend
Wandelroutes Onbekend
Fietsroutes Onbekend
Categorieen
  • (moes)tuin/parken
  • Rondleidingen

Landgoed Overcingel


Assen - Drenthe

Mr. Johannes van Lier (1726 -1799), ontvanger-generaal (belastingontvanger) van Drenthe, woont met zijn gezin in het centrum van Assen. In 1777-1778 laat hij een nieuw herenhuis bouwen buiten het stadscentrum, aan de andere kant van de Oostersingel. Aan deze ligging dankt het landgoed dus haar naam Overcingel. De voorgevel van het door de timmerman-architect Abraham Martinus Sorg (1738-1825) gebouwde huis kent nog steeds de oorspronkelijke opbouw en indeling. Aan de andere zijden van het hoofdhuis is sprake van verhoging met een verdieping of van aanbouw, onder andere met een serre. Rond de bouwtijd zal men ook met de tuinaanleg zijn begonnen. Deze is voor haar tijd betrekkelijk ouderwets en kent onder andere een bescheiden nog steeds bestaand grand canal met erlangs lopende lanen. In 1785 is Van Lier niet in staat achterstallige belastinggelden af te dragen, zijn inboedel wordt geveild en zelf vlucht Van Lier naar Kleef. Door zoon Joannes Henricus Petrus van Lier (1759-1823) blijft de buitenplaats binnen de familie en tot in de 20e eeuw blijft het familiebezit. De tuin wordt waarschijnlijk tussen 1809 en 1823 door vermoedelijk Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) veranderd in een tuin in de landschapsstijl. Er lopen smalle, diepliggende slingerpaden, er zijn bol liggende gazons, solitaire heesters en bomen en groepen heesters en bomen. Bijzonder zijn twee nog bestaande tuinsieraden: een ‘Chinese koepel’ en een kettingbrug.

Scroll naar boven