Kasteel Wijchen
Adres Kasteellaan 9
6602 DA Wijchen
(Gemeente Wijchen)
Algemene openstelling Open op dinsdag t/m zondag van 10-17 uur, maandag op afspraak (schoolvakanties ook op maandag geopend)
Huis toegankelijk Onbekend
Tuin toegankelijk Ja - De Tuun is open vanaf 21 maart tot en met oktober gedurende de openingstijden van het museum.
Rolstoel toegankelijk Ja
NSW Onbekend
OV bereikbaar Ja - Museum Kasteel Wijchen ligt op loopafstand van het NS-station Wijchen. Voor het station steekt u de grote weg over. Vervolgens loopt u rechtdoor en kunt u de bordjes met Museum Kasteel volgen.
Parkeren Ja - Rondom het Museum Kasteel Wijchen liggen diverse gratis parkeerplaatsen. Let wel voor sommige parkeerplaatsen geldt een tijdslimiet en is een parkeerschijf verplicht.
Wandelroutes Ja - Verkrijgbaar bij het Tourist Information Point op de binnenplaats.
Fietsroutes Ja - Verkrijgbaar bij het Tourist Information Point op de binnenplaats

Kasteel Wijchen


Wijchen - Gelderland
Kasteel Wijchen Vriend van sKBL

Het kasteel van Wijchen wordt in 1392 voor het eerst in schriftelijke bronnen vermeld. De eerste bouw gaat echter waarschijnlijk terug tot het midden van de 14e eeuw. Het kasteel van Wijchen heeft een niet geheel haakse, vrijwel vierkante plattegrond van bijna 23 bij ruim 24 meter. De ingangspartij aan de zuidzijde steekt iets naar voren. De vier vleugels zijn gegroepeerd rond een kleine binnenplaats met een colonnade aan de westzijde. In de noordoosthoek van deze binnenplaats staat de toren. Het kasteel is geheel onderkelders.Het kasteel is van het voorplein af toegankelijk via een houten brug. Vele families hebben het kasteel in hun bezit gehad. In de 14e eeuw kwam het in handen van het geslacht van Galen; in 1536 kreeg de heer van Batenburg het in eigendom. Inmiddels was het kasteel minstens één keer verwoest. Hoogst waarschijnlijk heeft een van de heren van Batenburg (de familie Bronkhorst) de nieuwe burcht gebouwd, die echter pas aan het begin van de 17e eeuw is voltooid. Die voltooiing staat op naam van het prinselijke paar Emilia van Nassau (+1629) en Don Emanuel van Portugal. Na de dood van Emilia is het verkocht en daarna in vele handen overgegaan. Na een schoorsteen brand in de Sinterklaasnacht van 1906 brandde het kasteel geheel uit. Alleen het staande muurwerk bleef gespaard. In uiterst korte tijd werd het kasteel onder leiding van de Nijmeegse architect F.A. Ludewig volledig gerestaureerd. In 1908 stond Kasteel Wijchen er weer in oude glorie. In 1932 heeft de gemeente Wijchen het kasteel gekocht en is het nu in gebruik als stadhuis en museum. Het museum bevat collecties archeologie en hedendaagse kunst, met vaste en wisselende tentoonstellingen alsook een regionale geschiedenis expositie over de vijf kastelen op Wijchens’ grondgebied. Ook kan de toren beklommen worden.

Scroll naar boven