Allersmaborg
Adres Allersmaweg 64
9891 TD Ezinge
(Gemeente Het Hogeland)
Algemene openstelling Op afspraak
Huis toegankelijk Ja
Tuin toegankelijk Ja
Rolstoel toegankelijk Onbekend
NSW Onbekend
OV bereikbaar Onbekend
Parkeren Onbekend
Wandelroutes Ja - U loopt door het cultuurlandschap van Ezinge. Dit landschap is een onderdeel van Nationaal Landschap Middag-Humsterland. De wandeling brengt u langs het voormalige eiland Middag. Hoge wierden en lage oude meanders van het Peizerdiepje wisselen af. U loopt langs oude kreken in de tijd dat Middag nog een kelderlandschap was. http://www.allersmaborg
Fietsroutes Ja - Met deze fietsroute fiets u van het Reitdiep naar het Lauwersmeer. Kornkelwegen, wielerdorpen, middeleeuwse kerken, door het prachtige landschap van Middag-Humsterland. Onderweg komt u heerlijke kaze, versgemalen meel sappig fruit, handgepelde garnalen en zilte oesters tegen. Daarnaast kunt u een boerenstal bezichtigen, zelf appels plukken in een boomgaard. Voor meer informatie over de fietsroute download dan de PDF op de website.
Categorieen
  • Feestlocatie
  • Fotolocatie
  • Receptielocatie
  • Trouwlocatie
  • Zakelijke bijeenkomst

Allersmaborg


Ezinge - Groningen

De Allersmaborg is een borg in het gehucht Allersma tussen Ezinge en Aduarderzijl De borg stamt uit de 15e eeuw en ligt binnen een ruime gracht met ophaalbrug. Het huis bestaat uit drie vleugels. De zuidvleugel is het oudste gedeelte van de borg en is deels onderkelderd. De noordvleugel stamt uit de 16e eeuw, terwijl de oostvleugel uit begin 18e eeuw stamt, waarop iets na 1817 een bel-etage werd geplaatst. De voorzijde van de borg is symmetrisch. Reneke Busch de Marees en Anna van Gessler werden in 1729 eigenaar en lieten een fraai versierde herenbank met hun wapens plaatsen in de kerk van Ezinge. Ergens tussen 1740 en 1745 maakte beeldhouwer Cornelis Kooystra in opdracht van hen een wandbetimmering in Lodewijk XIV-stijl in de vestibule tegenover de hoofdingang van de borg met hun alliantiewapenss en een fonteintje. De borg wordt omringd door een Engelse tuin en houtsingels. Rond het borgterrein ligt een landgoed van ongeveer 2 hectare met onder andere een boomgaard met oude Groningse fruitrassen, waaronder Groninger Kroon en Zigeunerin.Verder bevinden zich op het terrein nog een koetshuis, een klerkenhuis en een replica van een negentiende eeuwse neogotische duiventil. Bij de borg behoorden vroeger drie boerderijen, die tot de verkoop van de borg in 1899 werden verhuurd aan meiers. Nu zijn deze in particuliere handen. Bij de borg behoorde vroeger ook een zomerhuisje op de Reitdiepdijk, dat ergens tussen 1899 en 1901 is afgebroken. Het huis is nu in gebruik als congrescentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en kan op afspraak worden bezichtigd.

Scroll naar boven